Darmkanker tijdens screening vaker aangetroffen bij mannen

Omdat bij screening op darmkanker altijd wordt uitgegaan van leeftijd en van een familiegeschiedenis van kanker en niet van geslacht, is onderzocht of er mogelijk verschillen te zien zijn tussen mannen en vrouwen. Analyse van de gegevens van een screeningsprogramma waaraan ruim 50.000 personen in de leeftijd van 40-66 jaar hadden deelgenomen, toont aan dat een dergelijk verschil wel degelijk bestaat.

Bij mannen was de kans ruim vijftig procent groter dan bij vrouwen dat darmkanker in een vergevorderd stadium (een tumor van 10 mm of groter) werd gevonden. Om tijdens de screening één geval van gevorderde darmkanker te ontdekken, moeten bij personen tussen 40 en 50 jaar 23 mannen worden onderzocht, tegen 36 vrouwen. Een dergelijk verschil is bij hogere leeftijdscategorieën ook aanwezig.

Volgens de onderzoekers moet hiermee bij het bepalen van de criteria om voor screening in aanmerking te komen ernstig rekening worden gehouden.

Bron: MediLingua.nl

Lees ook:Minder effect screening darmkanker bij 75+
Lees ook:Screening op darmkanker komt eraan
Lees ook:Beschermend cadiovasculair effect alchohol sterker bij mannen
Lees ook:Mannen overlijden vaker aan huidkanker
Lees ook:‘Bevolkingsonderzoek nierziekten beperken tot risicogroepen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>