Screening op darmkanker komt eraan

De kans is groot dat er na jaren van praten en onderzoeken toch eindelijk een screening naar darmkanker in Nederland komt. De Gezondheidsraad adviseert minister Klink om alle mannen en vrouwen van 55 tot 75 jaar oud elke 2 jaar preventief te onderzoeken op darmkanker.

De kans om ooit gedurende je leven darmkanker te krijgen, is 4 tot 5%. De vijfjaarsoverleving (een maat voor genezing) is gemiddeld 60%, maar hangt sterk af van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt.

Doordat darmkanker een langdurig voorstadium heeft dat relatief eenvoudig is te herkennen en behandelen, levert screening een aanzienlijke gezondheidswinst op, stelt de Gezondheidsraad.

Op basis van recent proefbevolkingsonderzoek in Nijmegen, Amsterdam en Rotterdam verwacht de raad een opkomst van 60%. Modelberekeningen wijzen uit dat bevolkingsonderzoek in dat geval jaarlijks ruim 1400 sterfgevallen door darmkanker kan helpen voorkomen. In 2008 overleden 4.843 mensen aan deze ziekte in Nederland.

Voor darmkanker zijn veel screeningsmethoden beschikbaar: diverse vormen van kijkonderzoek en 2 tests die voor het blote oog onzichtbare bloedsporen in de ontlasting aan kunnen tonen: de reeds lang bestaande guajaktest − gFOBT− en de recentere iFOBT.

De Gezondheidsraad heeft een voorkeur voor de iFOBT, wat staat voor immunochemische Fecaal Occult Bloed test. Deze nieuwe test is gevoeliger dan zijn voorganger.

Al na één screening wordt 65% van het totale aantal deelnemers met darmkanker opgespoord, evenveel als na 5 of 6 keer meedoen aan tweejaarlijkse gFOBT-screening.

Bovendien hoef je bij iFOBT slechts 1 keer ontlasting in te leveren, tegen 3 keer bij de gFOBT. Daardoor was de opkomst bij de iFOBT ook groter tijdens het proefbevolkingsonderzoek.

Als Klink snel besluit tot invoering, is Nederland het vierde Europese land met een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Darmkanker is bij vrouwen na borstkanker de belangrijkste kanker. Bij mannen staat het op de derde plaats na prostaat- en longkanker.

Bron: Gezondheidsraad

Lees ook:Landelijke screening naar darmkanker op de lange baan
Lees ook:Darmkanker tijdens screening vaker aangetroffen bij mannen
Lees ook:Nederland krijgt landelijke screening darmkanker
Lees ook:Bevolkingsonderzoek naar darmkanker
Lees ook:Je laten screenen op prostaatkanker, kan je redden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>