Je laten screenen op prostaatkanker, kan je redden

ps

Mannen die uit voorzorg worden onderzocht op prostaatkanker, lopen minder kans om aan de ziekte te overlijden. Dat is niet verrassend, maar een grote Europese studie onder leiding van het Rotterdamse Erasmus MC blijkt nu hoe groot de winst precies kan zijn.

Voor het onderzoek werden zo’n 100.000 mannen gevolgd. Ze waren in twee groepen verdeeld: de ene groep werd wel gescreend, de andere niet. Als mannen tussen de 55 en 59 jaar iedere twee jaar een bloedtest ondergaan, dus drie keer in totaal, vermindert de kans op overlijden met 13 procent, constateren de onderzoekers nu uit de resultaten.

Ze hebben ook uitgerekend wat het programma kost: 25.000 euro per gewonnen gezond levensjaar. Al met al concluderen de wetenschappers dat “beperkte screening zinvol kan zijn”. Of zo’n bevolkingsonderzoek er komt, is aan de politiek. Eerst gaat de Gezondheidsraad zich er nog over buigen.

Screening heeft overigens ook nadelen. Want prostaatkanker wordt niet altijd ontdekt en operatie is ook niet altijd nodig. Ongeveer 30 procent van de prostaatkankers die met de screening wordt gevonden zou anders onontdekt zijn gebleven “en feitelijk dus geen behandeling nodig hebben”, aldus de onderzoekers.

Bron: erasmuc mc

Lees ook:‘Screenen op prostaatkanker heeft geen zin’
Lees ook:‘Beperkte screening op prostaatkanker kan nuttig zijn’
Lees ook:Screening vermindert sterfte prostaatkanker
Lees ook:Hoe zinvol is preventieve borstkankerscreening?
Lees ook:‘Screening op prostaatkanker schadelijk’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>