‘Screening op prostaatkanker schadelijk’


Over het nut van preventieve screening op prostaatkanker rijzen al langer twijfels. Voor epidemioloog dr. Luc Bonneux is het duidelijk: screening heeft geen nut en kan zelfs schadelijk zijn voor de patiënt.

Dat schrijft Bonneux in het tijdschrift Demos van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) na bestudering van 2 grote internationale onderzoeken.

Daaruit blijkt volgens hem dat screening op prostaatkanker er nauwelijks voor zorgt dat er minder mannen aan de ziekte sterven. Dat één groot Europees onderzoek claimt dat de sterfte dankzij de screening met 20% afneemt, noemt hij twijfelachtig.

Volgens Bonneux worden er tijdens de screening vaak kleine tumoren gevonden die nooit kunnen uitgroeien tot echte kankertumoren. ’Genezing van wie niet ziek is, is gemakkelijk’, schrijft hij in het artikel.

‘Hoe slechter de screeningstest onderscheid kan maken tussen ziek en niet ziek, hoe beter de prognose wordt na screening. Dat wil niet zeggen dat er één fataal geval van kanker is voorkomen, maar enkel dat veel mensen onterecht de diagnose kankerpatiënt hebben gekregen.’

Volgens Bonneux spoort screening vooral de ‘goedaardige trage tumor’, maar mist hij de ‘kwaadaardige snelle killer’. Bovendien richt screening schade aan. ‘De chirurgische behandelingen gaan gepaard met veel impotentie en incontinentie, de radiotherapie met stralingsschade aan de dikke darm’.

Een derde van de patiënten loopt op deze manier onnodig schade op, aldus Bonneux.

Volgens de onderzoeker is een afwachtend beleid te verkiezen boven screening. ‘Prostaatkanker kan worden aangetoond bij 30 tot 40 procent van de 60-jarige mannen, en zonder enig klinisch gevolg. Prostaatkanker verloopt traag op hoge leeftijd: er zijn meer mannen die overlijden mét prostaatkanker dan er overlijden dóór de ziekte.’

Bron: Demos

Lees ook:‘Beperkte screening op prostaatkanker kan nuttig zijn’
Lees ook:‘Screenen op prostaatkanker heeft geen zin’
Lees ook:Screening vermindert sterfte prostaatkanker
Lees ook:Je laten screenen op prostaatkanker, kan je redden
Lees ook:Wel of geen screening naar prostaatkanker?

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Screening op prostaatkanker schadelijk’

  1. jan

    ja kanker is wat erg tog de artzen weet weldegelijk wat dat is kanker is een stof die elken kadafer op ruimt zig zelf dat is de natuur heden maar in bloed banen ziten veelen stofen die we ieder nodig heben .u moet het zo zien 9 hart lopers naast elkaar met volen snelhijt voor uitde sterken komt de eersten aan wie later komt is iets minder zo terug telen met die hart lopers dat is in de bloed banen die to op lateren leeftijden kan ook eerder zijn stof gebreken die helaas niet op vallen maar ze zijn er wel degelijk heren de genezing is dicht bij de dokteren moeten anders kijken een kanker gezwel er uit hallen en dat bij een kadafer in ligen daar na die stofen ond vangen dus op nemen of op vangen en daar mee proefen er mee doen u zal zien dat u of ik hoeft niet gelijk heben 92 prozend is waar zuurstof is belang rijk voor elken orgaanen waar minder in komt dan krijgt het orgaan niet de juisten ondwikelingen dan zecht de natuur helaas kan ik de baas niet tegen houden kanker dezen proefen kan u op laten testen op de dijken van ijsel meer groejen planten op schijdigen van land en water heden onder zoek die stofen maar eens en die stofen laten testen orgen met kanker u staat verstelt heren u weet helaas niet alles heren niets is u kwalig te nemen maar denk eens anders tijd zat op aarden en stop met spiuten op boeren landen met zogenaamt koeitjes kijken met gif wat iut de handel is ja morgen kerk dienst heren boer erg he ,, zo jong heen gegaan hoe duur was u melk goed koop daar heben we hem na denker heren heeft u vraten koeijen strond op leefty tijd met lang ligen helpt briunen teer was ook goed vroeger maar denk er over na doktoren dezen visserman heeft veel gezien met dieren zo als een vogel ziek dan zoeken ze het zuur op de landen bij boeren op .dat valt op wat zit daar in ga kijken dokters huisje boomje en beesje daar na bestaat niets meer kan niet he,,.is een gevaarlijken ondwikelingen natuurheden heeft meer wat u ieder niet gelooft maar zeker wel waarheden en geen verleden masza gooi u zaait in de natuur heden u kind knap zeker op mhij bloeit op mooi he,, bedankt dokter nadenker we worden te kram achtent in dezen maatschapij is stres gevaarlijk voor ieder van u los die handel maakt uit waar u mee zwaait los die handel als u gaat vissen doet u dito tog met werphengel los het znoer daar gaat tie met een gerusten hart zit u te vissen doe het vaker bij ijselmeer is beter dan de wacht kamer van de dokter oke sterken u allen daar gezond hijt is hemels der engelen op aarden vergeet het niets wieder mijner piepels groetjes medenkende burger die altijd bij de natuur zits of loopt ons hemelse tuin op aarden groetjes wel doen…

      /   Reply  / 
  2. jan

    Dr. Bonneux kan jammer genoeg niet in de toekomst kijken net zomin als een uroloog of een patiënt in de toekomst kan kijken als een diagnose wordt gesteld en men zich af vraagt ‘wat nu?’.

    Wie wel en wie niet behandelen? Er blijft een risico als je niet behandelt dat je toch sterft van prostaatkanker.

    Het is meer een financiële kwestie: wil de maatschappij betalen voor behandeling of niet?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>