‘Beperkte screening op prostaatkanker kan nuttig zijn’

Screening op prostaatkanker heeft belangrijke nadelen, maar beperkt onderzoeken kan zinvol zijn. Dat stellen wetenschappers van het Erasmus MC in Rotterdam. Deelname aan screening voor mannen van 55-69 jaar elke 4 jaar vermindert de kans op overlijden aan de ziekte met 32%. Als met alle nadelen rekening wordt gehouden, kan een man bijna 7 gezonde levensjaren winnen.

Bij mannen boven 70 jaar is screening op prostaatkanker, als bevolkingsonderzoek of preventief individueel via huisartsen, echter niet aan te bevelen. Bij mannen vanaf die leeftijd zou behandeling van prostaatkanker de kwaliteit van leven onnodig verminderen, terwijl zij vaak van de ziekte zelf geen last zouden hebben gekregen.

Onderzoekers van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC trekken deze conclusies uit hun analyse van gegevens van de European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer (ERSPC) onder 162.000 mannen.

De discussie over nadelen van met name prostaatkankerscreening is niet nieuw. De onderzoekers, onder leiding van prof.dr. Harry de Koning, hebben nu de mogelijke gezondheidswinst kunnen corrigeren voor alle verwachte nadelen van screening, zowel op de korte als de lange termijn, rekening houdend met de consequenties voor de kwaliteit van leven van een deelnemer of patiënt.

De Koning: ‘We hebben echt een heel belangrijke stap gemaakt. We zijn als een van de eersten kritisch geweest op een screeningsprogramma op prostaatkanker, maar de gunstige effecten op lange termijn zijn veelbelovend. De nadelen verminderen dit gunstige effect met zo’n 20%, maar of dat veel of weinig is moeten individuen en de Gezondheidsraad de komende jaren gaan bepalen, denk ik.’

Bron: Erasmus MC

Lees ook:‘Screenen op prostaatkanker heeft geen zin’
Lees ook:Je laten screenen op prostaatkanker, kan je redden
Lees ook:Screening vermindert sterfte prostaatkanker
Lees ook:‘Screening op prostaatkanker schadelijk’
Lees ook:‘Screenen op prostaatkanker doet meer kwaad dan goed’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>