‘Screenen op prostaatkanker doet meer kwaad dan goed’

Het preventief screenen van oudere mannen redt te weinig levens voor de schade die het aanricht. Dat concluderen Zweedse onderzoekers van het Karolinska Instituut in Stockholm. Gezonde mannen kregen een onaangename of zelfs schadelijke behandeling voor een langzaam groeiende, niet-agressieve tumor waar ze de rest van hun leven geen last van zouden hebben gehad.

Een regelmatige screening leidt tot overdiagnosticering en overbehandeling, aldus de onderzoekers. Mannen houden aan de behandeling van prostaatkanker vaak vervelende bijwerkingen over, zoals impotentie en incontinentie.

Uit hun 20-jarige studie blijkt dat het screenen en behandelen van mannen met prostaattumor niet leidt tot een duidelijke daling van de sterfte of een langere overleving.

In de studie werden 1500 mannen tussen de 50-69 jaar elke 3 jaar gescreend in de periode 1987 tot 1996. Een groep van 7500 mannen werd wel gevolgd, maar niet gescreend.

In totaal kregen 85 van de gescreende mannen (5,7%) prostaatkanker en 292 mannen (3,9%) in de controlegroep.

Prostaatkanker onderscheidt zich van veel andere vormen van kanker omdat het een agressieve en niet-agressieve variant kent. In de meeste gevallen gaat het om een niet-agressieve tumor die geen problemen geeft en waarmee mannen zonder problemen oud kunnen worden.

Met preventieve screening kan prostaatkanker soms opgespoord worden nog voordat de symptomen verschijnen. Dat screenen gebeurt op dit moment met een PSA-bloedtest, die het niveau van het prostaat-specifieke antigen (PSA) meet. Een verhoogde PSA-waarde kán op prostaatkanker duiden.

Het probleem is dat je met de PSA-test niet kunt zien om welke variant van prostaatkanker het gaat. Met als gevolg dan mannen de kans lopen om onnodig behandeld te worden.

Uit de Zweedse studie blijkt in ieder geval dat het screenen er niet tot leidde dat er minder mannen aan prostaatkanker stierven of dat de mannen langer leefden dan de mannen in de controlegroep.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat, één sterfgeval aan prostaatkanker te voorkomen, er 1410 mannen moeten worden gescreend en 48 behandeld.

Professor Gabriel Sandblom of Karolinska Instituut adviseert mannen die zich willen laten testen om zich van tevoren goed te laten informeren over de nadelen van behandeling en de psychologische gevolgen van een vals-positieve test. Ofwel de mededeling dat je prostaatkanker hebt, terwijl het een variant is die geen behandeling nodig heeft en waarmee je zonder problemen 100 kunt worden.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Onvruchtbaarheid vergroot kans op agressieve prostaatkanker
Lees ook:Screening vermindert sterfte prostaatkanker
Lees ook:‘Screenen op prostaatkanker heeft geen zin’
Lees ook:Prostaatkankerpatiënt vaak onnodig bestraald
Lees ook:Duizenden ingrepen bij prostaatkanker onnodig

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “‘Screenen op prostaatkanker doet meer kwaad dan goed’

  1. jan

    Het is en blijft een probleem van geld. Als je gered wordt door screening ben je maar mooi gered. Screening kost gewoon erg veel geld aan de maatschappij.

      /   Reply  / 
    1. pieter van Turnhout

      Volkomen mee eens. Als je zo veel moet testen om een persoon te redden dan is het sop de kool niet waard.
      Groet, Pieter

        /   Reply  / 
  2. Dina

    Ik vind dit wel verrassend. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mannen hinder ondervinden van de screening.

      /   Reply  / 
  3. jan

    Het blijft toch vreemd dat een man zoals president Obama toch zijn PSA laat testen hoewel ‘men’ zegt dat het niet nodig is om te screenen op prostaatkanker.
    Hij zal wellicht slecht ingelicht zijn en zijn dokters zullen niet op de hoogte zijn dat screenen ‘meer kwaad dan goed’ doet. Of niet soms??? Wat weten zijn dokters daar nu van??

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>