Duizenden ingrepen bij prostaatkanker onnodig


Dertig procent van de mannen met prostaatkanker hoeft niet direct te worden behandeld, mits de kanker door preventieve controle wordt gevonden. Regelmatige controle volstaat dan. Dat concluderen urologen van het Erasmus MC, na een studie onder 42.000 mannen.

Mannen worden nu, ook in een vroeg stadium van de ziekte, standaard behandeld, met vervelende bijwerkingen als urineverlies, potentieproblemen en klachten aan de endeldarm tot gevolg.

De onderzoekers ontwikkelden een methode om te bepalen of behandeling gewenst is of niet. Uroloog Frits Schröder: "De zogeheten psa-stof moet beneden een bepaalde waarde zitten. Met die informatie, samen met de uitslag van een punctie en de grootte van de prostaat, kunnen we nu bepalen of controle volstaat. Bij een deel van de mannen zal de kanker niet actief worden. Gebeurt dat wél, dan zijn we er snel bij."

Schröder noemt de methode een een grote doorbraak. "Dit heeft grote gevolgen voor de behandeling van prostaatkanker. Behandeling voor de zekerheid kan voor duizenden mannen achterwege blijven."

Jaarlijks wordt bij 7000 mannen prostaatkanker ontdekt, voornamelijk bij mannen ouder dan vijftig jaar.

Bron: AD

Lees ook:MRI geeft beste beeld van ernst prostaatkanker
Lees ook:Prostaatkankerpatiënt vaak onnodig bestraald
Lees ook:Vetzucht verhoogt risico op agressieve prostaatkanker
Lees ook:‘Behandeling bij prostaatkanker niet altijd gelijk nodig’
Lees ook:‘Screenen op prostaatkanker doet meer kwaad dan goed’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Duizenden ingrepen bij prostaatkanker onnodig

  1. jan

    Het is inderdaad zo dat een deel van de prostaattumoren niet zo agressief zijn en dat er dus macro-economisch gezien veel geld wordt uitgegeven aan de behandeling ervan. ECHTER het is niet mogelijk om op betrouwbare wijze een accurate voorspelling te doen voor elke individuele patiënt of hij nu een hoog of een laag risicotumor heeft. MAW het individu is niet gebaat met deze macro-economische beschouwingen. Hij haalt het of haalt het niet …

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>