Vetzucht verhoogt risico op agressieve prostaatkanker

Mannen bij wie een hoog percentage vet rond de prostaat is vastgesteld, lopen een groter risico op een agressievere vorm van prostaatkanker. Die conclusie trekt Joep van Roermund in zijn onderzoek waarop hij vrijdag  25 juni promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 9.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Prostaatkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker bij mannen. Daarnaast vormt zwaarlijvigheid een steeds grotere bedreiging voor de gezondheid.

Van Roermund onderzocht wat de gevolgen van obesitas zijn voor patiënten die aan prostaatkanker lijden. Hij ontdekte dat dikke mannen die worden geopereerd aan de ziekte ongeveer 3 maal zo veel kans hebben om incontinent te worden. Bijna de helft van de obese mannen ontwikkelt een vernauwing in de plasbuis die moet worden gecorrigeerd.

Bij vetzucht is met name het vet in en rond de organen bepalend voor gezondheidsrisico’s. Mannen met prostaatkanker bij wie met behulp van röntgenonderzoek het hoogste percentage vet rond de prostaat is vastgesteld, hebben een groter risico op het hebben van een agressievere vorm van prostaatkanker, zo stelt Van Roermund.

Bron: ikc

Lees ook:Prostaatkankerpatiënt vaak onnodig bestraald
Lees ook:Nieuw medicijn tegen dodelijke prostaatkanker
Lees ook:‘Frisdrank vergroot kans op prostaatkanker’
Lees ook:Prostaatkanker agressiever bij overgewicht
Lees ook:Prostaatklachten blijft lastig onderwerp

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vetzucht verhoogt risico op agressieve prostaatkanker

  1. jan

    ben al op dieet

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>