Bevolkingsonderzoek naar darmkanker

logotype-government-of-the-netherlands-nlVanaf september worden 55 plussers opgeroepen voor een bevolkingsonderzoek naar darmkanker.

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is een onderzoek naar darmkanker onder mannen en vrouwen van 55 tot 75 jaar. Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker start vanaf 2013. U krijgt een uitnodiging om hieraan deel te nemen. Doel van het bevolkingsonderzoek is darmkanker in een vroeg stadium op te sporen. Dat vergroot de kans op genezing.

Uitnodiging bevolkingsonderzoek darmkanker

Het bevolkingsonderzoek gaat eerst geleidelijk van start tussen 2013 en 2019. Daarna krijgt u iedere 2 jaar een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek.

Het onderzoek naar darmkanker is nieuw. Er zijn veel voorbereidingen nodig om een bevolkingsonderzoek goed op te zetten. Daarom krijgt niet iedereen tussen 55 en 75 jaar tegelijk een uitnodiging. In 2013 worden alleen de 65- en 75-jarigen uitgenodigd. Ieder jaar komt er een leeftijdsgroep bij, zodat in 2019 iedereen tussen 55 en 75 jaar minimaal 1 keer is uitgenodigd.

U krijgt alleen een uitnodiging als u bij een Nederlandse gemeente staat ingeschreven. De gemeente geeft uw gegevens aan de screeningsorganisatie. Het gaat om uw naam, adres en geboortedatum. Staat u niet ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, dan krijgt u dus geen uitnodiging.

Als u jonger dan 55 jaar of ouder dan 75 jaar bent, krijgt u ook geen uitnodiging. Want 9 van de 10 gevallen van darmkanker komen voor bij mensen van 55 jaar of ouder. Personen die ouder zijn dan 75 jaar hebben een hoger risico op darmkanker, maar de kans dat zij aan darmkanker overlijden is kleiner.

Zelftest darmkanker

Van de organisatie die het onderzoek in uw regio uitvoert (screeningsorganisatie) krijgt u een test thuisgestuurd. U neemt zelf een kleine hoeveelheid ontlasting af en stuurt dit op naar een laboratorium. Als de uitslag afwijkend is, krijgt u een uitnodiging voor een inwendig darmonderzoek (coloscopie). Daarmee kan de arts vaststellen of u darmkanker heeft, of een voorstadium van de ziekte.

De Rijksoverheid denkt op deze manier jaarlijks duizenden doden door darmkanker te kunnen voorkomen.

Bron: Rijksoverheid.

Lees ook:Bevolkingsonderzoek darmkanker van start
Lees ook:Ziekenhuizen overspoeld met darmkanker-testen
Lees ook:Minister wil advies over bevolkingsonderzoek borstkanker
Lees ook:Nederland krijgt landelijke screening darmkanker
Lees ook:Kijkonderzoek goed middel in strijd tegen darmkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>