Landelijke screening naar darmkanker op de lange baan

Een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker kan van grote betekenis zijn voor de volksgezondheid. Dat schrijft minister Klink in een brief aan de Tweede Kamer. Maar op dit moment is er te weinig geld en zijn er te weinig maag-, lever- darmartsen om de screening in te voeren.

Daarom gaat de minister komend jaar bekijken hoe hij deze knelpunten kan oplossen. In het voorjaar van 2011 verwacht hij een zorgvuldig besluit te kunnen nemen.

De Gezondheidsraad adviseerde de minister in november om geleidelijk een bevolkingsonderzoek naar darmkanker in te voeren bij mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar.

Darmkanker is een groot gezondheidsprobleem. Jaarlijks sterven bijna 5.000 mensen aan darmkanker en worden er ruim 11.000 nieuwe gevallen vastgesteld.

De prognose van patiënten is afhankelijk van de het stadium waarin in de ziekte zich bevindt. Op dit moment wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt, waardoor de behandeling zwaarder is en de kans op overleving kleiner.

Darmkanker heeft een langdurig voor- en beginstadium dat goed herkenbaar en
goed te behandelen is. Het leent zich dus bij uitstek voor vroege opsporing met behulp van screening.

De Gezondheidsraad adviseert om dit te doen met de immunochemische Fecaal Occult Bloed Test (iFOBT), een test die onzichtbaar bloed in de ontlasting opspoort. Deelnemers aan het bevolkingsonderzoek krijgen de test thuis gestuurd.

Een absolute voorwaarde voor het invoeren van een bevolkingsonderzoek is dat er voldoende kwaliteit en capaciteit is voor de diagnose en voor eventueel vervolgonderzoek dat noodzakelijk is bij een ongunstige uitslag.

Op dit moment zijn er echter te weinig artsen beschikbaar voor vervolgonderzoek (coloscopie) en eventuele behandeling in het ziekenhuis. Jaarlijks worden nu meer maag-, darm- en leverartsen opgeleid dus het tekort zal zich in de loop van de tijd oplossen.

Aangezien de capaciteit pas vanaf 2019 voldoende is om de volledige doelgroep in het onderzoek te betrekken, zal er bij een positief besluit over het bevolkingsonderzoek dan ook sprake zijn van een gefaseerde invoering.

Bron: Ministerie van VWS

Lees ook:Screening op darmkanker komt eraan
Lees ook:Nederland krijgt landelijke screening darmkanker
Lees ook:‘Onderzoek naar uitzaaiingen darmkanker kan beter’
Lees ook:Bevolkingsonderzoek darmkanker van start
Lees ook:Bevolkingsonderzoek darmkanker niet voor 2010

1 Reacties // Reageer

One thought on “Landelijke screening naar darmkanker op de lange baan

  1. Joop

    minister Klink zegt er niet bij dat verzoeken om meer MDL-artdsen op te leiden stelselmatig jarenlang NIET gehonoreerd zijn.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>