Pfizer stopt ontwikkeling belangrijkste medicijn

Het Amerikaanse farmacieconcern heeft onverwacht de ontwikkeling van zijn meest belangrijke experimentele medicijn, het cholestolmiddel Torcetrapib, stopgezet vanwege zorgen over de veiligheid. Dat maakte 's werelds grootste farmaceut zaterdag bekend.

Volgens Pfizer zijn alle klinische testen met Torcetrapib stopgezet na een aanbeveling door een onafhankelijke commissie. Die constateerde dat het aantal sterfgevallen van patiënten die Torcetrapib gebruikten in combinatie met het cholesterolmiddel Lipitor van Pfizer, hoger lag dan patiënten die alleen Lipitor gebruikten.

Torcetrapib is de beoogde opvolger van Lipitor, wanneer het patent op dat medikament in 2010 verloopt.

Aan het onderzoek met Torcetrapib deden 15.000 mensen mee. In totaal 82 patiënten die Torcetrapib  gebruikten in combinatie met Lipitor overleden gedurende de testen, tegen 51 sterfgevallen van patiënten die alleen Lipitor namen.

Het onderzoek met Torcetrapib bevond zich in de laatste van drie testfases voordat de Amerikaanse autoriteiten hun goedkeuring zouden geven aan het nieuwe medicijn. De ontwikkeling van Torcetrapib heeft Pfizer een miljard dollar gekost.

Bron: AD.nl

 

Lees ook:Geen Nederlandse doden door cholesterolverlager
Lees ook:Huisartsen in actie tegen dure cholesterolpil
Lees ook:Combinatietherapie pakt hart- en vaatziekten aan
Lees ook:Pfizer laat zich van zijn slechtste kant zien
Lees ook:AMC: ‘wondermiddel’ tegen cholesterol werkt niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>