Hiv en malaria blijken dodelijke combinatie

Onderzoek wijst uit dat malaria de verspreiding van het hiv-virus versnelt, en dat het hiv-virus malaria makkelijk laat toeslaan. Dubbel pech voor Afrika, dus. Want in Afrika zijn miljoenen mensen besmet met het hiv-virus en aan malaria sterven in dat deel van de wereld jaarlijks ongeveer een miljoen mensen. In het wetenschappelijke tijdschrift Science schrijven onderzoekers dat deze twee ziektes meer met elkaar te maken hebben dan gedacht.

Malaria laat het aantal met het hiv-virus besmette cellen in het bloed snel stijgen. Gevolg is dat de hiv-patiënt anderen sneller besmet. Hoe meer virus in het bloed, hoe groter de kans dat de ziekte overspringt.

Maar, het hiv-virus verzwakt bovendien patiënten die daardoor vatbaarder zijn voor malaria, zegt een van de onderzoekers tegen de BBC. De combinatie van de twee ziektes heeft de verspreiding van beide over het Afrikaanse continent versneld, denken de wetenschappers. De onderzoekers werden op het spoor gezet van de relatie tussen hiv en malaria door het hoge besmettingsgevaar in Kisumu, een stad in Kenia.

De kans daar besmet te worden met het hiv-virus is groter dan promiscuïteit kan verklaren. Daarom keken de wetenschappers naar een andere verklaring: in het gebied komt malaria veel voor. Deze wisselwerking tussen hiv en malaria is verantwoordelijk voor ongeveer 5 procent van alle hiv-besmettingen en 10 procent van alle malaria-gevallen, schat het onderzoek

Bron: voeding.web-log.nl

Lees ook:Haaienbloed is mogelijk wapen tegen kanker
Lees ook:Chronische vermoeidheid zit niet tussen de oren
Lees ook:‘Spray met kippengeur tegen malaria muggen’
Lees ook:‘Dierziektes bedreigen volksgezondheid’
Lees ook:Zika-virus duikt op in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>