´Patiënten gaan te snel naar huisartsenpost´

De Drentse huisartsenposten worden het slachtoffer van hun eigen succes. Ze trekken meer patiënten dan waar budget voor is. Bovendien worden de posten door patiënten steeds vaker ge/misbruikt als een soort ’weekeindespreekuur’, ook voor niet-spoedeisende gevallen.


Directeur Maarten Stuker van de Centrale Huisartsendienst Drenthe (CHD) wil het functioneren van de posten kritisch tegen het licht houden. Hij signaleert een duidelijke trend dat mensen sneller de huisartsenpost bezoeken. ”De huisartsenpost is de laatste jaren ook steeds bekender geworden.”

Daarbij gaat het niet alleen om spoedgevallen. ”We horen ook verhalen over werkgevers die niet willen dat hun personeel onder werktijd naar de huisarts gaat. Die zeggen gewoon: ga maar naar de dokterspost. We weten niet in welke omvang dit gebeurt, maar het komt voor.”

In 2006 noteerden de medewerkers van de posten in Assen, Emmen, Hoogeveen en Meppel ruim 116.000 ’verrichtingen’. Dat zijn telefonische consulten, bezoeken aan de post en visites. In 2005 waren dat er nog 100.000.  

De afgelopen decembermaand sprong er helemaal uit: tijdens de kerstdagen steeg het aantal verrichtingen met 45 procent ten opzichte van kerst 2005. Dat had lange wachttijden tot gevolg. De oorzaak voor die extreme toename ligt onder meer in het gemak waarmee mensen met niet-spoedeisende kwaaltjes naar de post gaan. Bovendien had een fiks aantal artsen de eigen praktijk rond kerst dicht.

De toename van het aantal handelingen betekent dat er meer personeel moet worden ingezet en dat de werkdruk voor de artsen veel hoger ligt. ”We zijn en blijven een instelling voor spoedeisende zaken. Daar is de hele organisatie en de financiering op afgestemd. Ons budget groeit niet mee met de toename van het aantal bezoekers.

We krijgen een bedrag per inwoner, waarbij onze ’productie’ slechts mondjesmaat meetelt. Dus we moeten wel nadenken over wat we met de huisartsenpost willen. Anders is het straks ook financieel niet meer te behappen.”

Bron: huisartsvandaag.nl

Lees ook:Betalen voor spoedeisende hulp schrikt af
Lees ook:‘Eigen bijdrage voor bezoek huisartsenpost’
Lees ook:Meer hartaanvallen tijdens kerst en Nieuwjaar
Lees ook:‘Amerikanen kunnen leren van Nederlandse huisartsenpost’
Lees ook:Minder vaak voor wissewasje naar de huisarts

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>