Ouderen gebruiken minder slaap- en kalmeringsmiddelen

Het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddel (benzodiazepines) in het algemeen is in de afgelopen 5 jaar niet spectaculair verminderd. Het aantal verstrekkingen nam met gemiddeld 0,4% per jaar toe en het aantal standaarddagdoseringen (DDD’s) daalde met 0,8%. Een uitzondering vormen de personen van 65 jaar of ouder: zij zijn beduidend minder slaap- en kalmeringsmiddelen gaan slikken (-13% per persoon).


Een kwart van benzodiazepinegebruikers gebruikt meer dan 90 stuks per jaar en 9% van de starters wordt binnen een jaar een chronische gebruiker.

Benzodiazepines worden gebruikt als slaap- en kalmeringsmiddelen, waarbij algemeen wordt geadviseerd om die slechts kortdurend te gebruiken. Echter, van alle patiënten die benzodiazepines gebruiken, slikt een kwart meer dan 90 stuks per jaar. Meer dan de helft van deze gebruikers slikt zelfs meer dan 270 stuks per jaar.


De Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) heeft onderzocht hoe snel chronisch gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen optreedt bij personen die in 2006 voor het eerst deze middelen zijn gaan gebruiken. Hieruit blijkt dat 9,2% van de starters in het eerste jaar meer dan 90 stuks gebruiken. In driekwart van de gevallen blijft het benzodiazepinegebruik beperkt tot maximaal 30 stuks (1-2 voorschriften) per jaar.

 

Vriend en vijand zijn het er over eens dat het benzodiazepinegebruik in Nederland moet worden verminderd. Uit cijfers van de SFK blijkt echter dat het aantal verstrekkingen van benzodiazepines in de periode 2001-2006 met 2% is gestegen. Daar staat tegenover dat het aantal DDD’s in die periode met 4% is gedaald.


Omdat het aantal DDD’s een betere maat voor de gebruikte hoeveelheid benzodiazepines is dan het aantal verstrekkingen, zou voorzichtig kunnen worden geconcludeerd dat het gebruik van deze middelen aan het afnemen is. Het aantal DDD’s zegt meer over de hoeveelheid gebruikte benzodiazepines dan het aantal afleveringen.

Een afnamepercentage voor de DDD’s van 4% in 5 jaar lijkt niet veel. De ontwikkelingen van het benzodiazepinegebruik bij ouderen, de groep waarvoor het verminderen van het gebruik het belangrijkst is, lijken op eerste gezicht maar beperkt gunstiger.

In de groep 65-plussers neemt het aantal verstrekkingen met 1,4% toe over de afgelopen 5 jaar en is het aantal DDD’s met 5,8% gedaald. Maar omdat in dezelfde periode het aantal 65-plussers in Nederland met ruim 7,2% is toegenomen tot 2,3 miljoen (bron: CBS), kan worden geconcludeerd dat per hoofd van de bevolking dat de leeftijd van 65 jaar heeft bereikt, nu gemiddeld zo’n 13% minder DDD’s aan slaap- en kalmeringsmiddelen wordt geslikt dan 5 jaar geleden.

Bron: Huisartsvandaag.nl 

Lees ook:Ouderen slikken minder slaappillen
Lees ook:Schrappen vergoeding geen reden om met slaappillen te stoppen
Lees ook:Meer vraag naar hulp bij verslaving
Lees ook:Ouderen krijgen te veel slaapmiddelen
Lees ook:Zorgverzekeraar bindt strijd aan met slaapmiddelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>