Schrappen vergoeding geen reden om met slaappillen te stoppen

Dat mensen tegenwoordig slaap- en kalmeringsmiddelen uit eigen zak moeten betalen, is voor bijna niemand reden om er dan maar mee te stoppen. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en de Universiteit Utrecht.

Toch worden er inmiddels wel minder slaappillen gebruikt: 1 op de 10 chronische gebruikers is ermee gestopt. Maar de afschaffing van de vergoeding sinds 1 januari 2009 is slechts voor een kleine minderheid van de ‘stoppers’ de belangrijkste reden om de middelen niet meer te gebruiken.

Slaap- en kalmeringsmiddelen, de zogeheten benzodiazepines,  zijn bedoeld om korte periodes van slapeloosheid of angststoornissen te overbruggen. Bij langdurig gebruik raken mensen eraan gewend en is de werking twijfelachtig.

Bovendien neemt door bijwerkingen zoals spierverslapping, coördinatie- en concentratieproblemen en sufheid de kans op ongelukken in het verkeer of thuis toe. Ouderen vallen bijvoorbeeld vaker door benzodiazepine-gebruik en breken dan nogal eens hun heup.

In Nederland gebruiken veel mensen de middelen te lang, met kans op verslaving. Om chronisch gebruik te voorkomen en terug te dringen, besloot het ministerie van VWS om benzodiazepines per 1 januari 2009 niet meer langer van uit de basiszorgverzekering te vergoeden.

Uit het onderzoek van het Nivel en de Universiteit van Utrecht blijkt dat circa 6% van de algemene bevolking en 19% van de chronisch zieken benzodiazepines slikt.

Van de mensen die na aankondiging van de maatregel stopten, deed het merendeel dit omdat ze de middelen niet meer nodig hadden en een flink aantal op advies van de arts.

De helft van de huidige gebruikers vindt de eigen bijdrage van ongeveer 12 euro per maand redelijk, terwijl 42% de middelen te duur vindt.

Bron: Nivel

Lees ook:Ouderen gebruiken minder slaap- en kalmeringsmiddelen
Lees ook:Minder slaappillen voorgeschreven
Lees ook:Laagopgeleide schrikt terug van eigen bijdrage GGZ
Lees ook:Ouderen slikken minder slaappillen
Lees ook:Meer vraag naar hulp bij verslaving

1 Reacties // Reageer

One thought on “Schrappen vergoeding geen reden om met slaappillen te stoppen

  1. W.K. v. Stuijvenberg

    In het illegale circuit zijn deze middelen natuurlijk veel duurder. Dus op recept blijft het een relatief goedkope en legale verslaving.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>