Eenzaamheid verhoogt risico op Alzheimer

Oudere mensen die zich vaak eenzaam voelen, hebben dubbel zo veel kans om  Alzheimer te ontwikkelen dan zij die minder onder eenzaamheid te lijden hebben. Dat besluiten onderzoekers van het Alzheimer-centrum van de Rush Universiteit in Chicago uit een studie bij 823 senioren. De resultaten van het onderzoek staan in het vakblad Archives of General Psychiatry van de Amerikaanse artsenvereniging AMA.

De deelnemers aan het onderzoek werden gevraagd hun gevoel van eenzaamheid en in de steek gelaten te zijn op een schaal van een tot vijf aan te geven. Daaruit bleek dat het risico op Alzheimer met 51 procent steeg per punt op de schaal. Senioren die hun gevoel van eenzaamheid met een score van 3,2 punten aanduidden, bleken zelfs meer als dubbel zo veel risico op Alzheimer te lopen, een aandoening waarbij delen van de hersenen verschrompelen en de patiënt begint te dementeren.

De Amerikaanse onderzoekers besluiten dat eenzaamheid wel degelijk een risicofactor voor Alzheimer is en dat niet alleen neuropathologische factoren aan de oorsprong van de ziekte kunnen liggen. "Eenzaamheid heeft niet alleen invloed op de emotionele toestand van mensen, maar ook op de lichamelijke", zegt een van de onderzoekers. Dat eenzaamheid een gevolg kan zijn van dementie en Alzheimer sluiten de onderzoekers evenwel uit.

Bron: hln.be 

Lees ook:Eenzaamheid kan bloeddruk verhogen
Lees ook:Voel je je eenzaam? Dit boek kan je helpen
Lees ook:Eenzaamheid slecht voor de gezondheid
Lees ook:Single heeft meer kans op Alzheimer
Lees ook:Depressie vergroot risico op diabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>