Zorgverzekering van 35.000 Nederlanders mogelijk stopgezet

Zo'n 35.000 bijstandsgerechtigden dreigen per 1 juli aanstaande uit hun zorgverzekering gegooid te worden. Volgens Divosa, de overkoepelende organisatie van sociale diensten, hebben tienduizenden bijstandsgerechtigden op dit moment een 'onoverbrugbare' betalingsachterstand. Bij de invoering van de nieuwe zorgverzekering vorig jaar is afgesproken dat verzekeraars de eerste anderhalf jaar wanbetalers niet zouden royeren. Die termijn loopt 1 juli af.

Omdat sociale diensten al bij de invoering van het nieuwe stelsel bang waren dat veel bijstandsgerechtigden de premie niet zouden (kunnen) betalen, werd afgesproken dat zorgverzekeraars bij hen aan de bel zouden trekken wanneer iemand een betalingsachterstand had. De sociale dienst zou dan de premie overmaken en vervolgens inhouden op de uitkering.

Tot nu toe maken echter maar vijf van de negentien zorgverzekeraars gebruik van die mogelijkheid. ,,De schuld van sommige bijstandsgerechtigden loopt op tot 1800 euro per volwassene'', aldus Tof Thissen, voorzitter van Divosa. ,,Dat kunnen ze nauwelijks nog inlopen. Weliswaar krijgen die mensen de maximale zorgtoeslag, maar dat geld komt binnen op hun rekening terwijl ze vaak al diep in de schulden zitten.''

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telt Nederland zo'n 180.000 onverzekerden voor gezondheidszorg. Die groep bestaat uit daklozen en mensen die moedwillig geen verzekering afsluiten, bijvoorbeeld uit religieuze overtuiging. Vorig jaar zijn zorgverzekeraars al begonnen met het royeren van mensen uit de aanvullende verzekering, omdat ze hun premie niet op tijd betalen. Of dat per 1 juli ook gaat gebeuren met de basisverzekering, is nog niet helemaal zeker.

Zorgverzekeraars mogen mensen die zich nieuw aanmelden wettelijk niet weigeren. Wel kan hen een boete worden opgelegd voor alle voorgaande maanden dat ze onverzekerd rondliepen. Om een carrousel van wanbetalers te voorkomen, ligt er bij de Tweede Kamer daarom een wetsvoorstel dat regelt dat wanbetalers niet van verzekeraar mogen veranderen voordat ze hun schuld hebben voldaan. Hun verzekeraar zal een steeds zwaarder incassoregime instellen om het geld te krijgen en mag de verzekerde in de tussentijd niet royeren. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer moeten zich nog over dat idee buigen.

Bron: Nederlands Dagblad 


Lees ook:Meer wanbetalers door nieuw zorgstelsel
Lees ook:Zorgverzekering betalen blijkt lastig voor veel Nederlanders
Lees ook:Aantal wanbetalers zorgverzekering groeit
Lees ook:Aanvullende verzekering dreigt te worden stopgezet
Lees ook:Geen respijt meer voor wanbetalers ziektekostenpremiepremie

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zorgverzekering van 35.000 Nederlanders mogelijk stopgezet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>