Aanpak gebruik slaappillen helpt niet


Ondanks jarenlange pogingen het gebruik van slaap – en kalmeringstabletten terug te dringen, is het aantal gebruikers nog even groot als tien jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het College voor Zorgverzekeringen.

In Nederland slikken zo'n 1,86 miljoen mensen weleens een slaappil. Een groot deel van hen kan niet meer zonder functioneren en is verslaafd. Naar schatting gaat het om bijna een half miljoen personen, vooral oudere vrouwen.

Hoewel slaap – en kalmeringsmiddelen na drie weken dagelijks gebruik al verslavend kunnen zijn, wordt het merendeel van de herhalingsrecepten voor die pillen gewoon door de assistent van de huisarts afgegeven, aldus het Nederlands Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Volgens het instituut worden de maatschappelijke kosten van medicijnverslaving onderschat. Honderden mensen per jaar krijgen een ongeluk omdat ze suf zijn van de pillen. Elk jaar worden zo'n 248 miljoen slaap – en kalmeringstabletten verkocht.

Bron: pharma.nl 

Lees ook:XTC wordt steeds sterker en gevaarlijker
Lees ook:Trimbos-instituut: ‘Pas op voor sterke xtc’
Lees ook:Donkere wolken voor slikkers van slaapmiddelen
Lees ook:Al 4 doden door xtc
Lees ook:Ouderen slikken minder slaappillen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>