Donkere wolken voor slikkers van slaapmiddelen

Ben je zenuwachtig en gestrest? Slaap je slecht? Geen probleem, de huisarts schrijft je zo een pilletje voor. En als ze op zijn, dan krijg je zonder probleem een herhalingsrecept. Na een paar weken vragen hoe het met je gaat? Nee, sorry dáár heeft de huisarts geen tijd voor.

Huisartsen zijn erg makkelijk met het voorschrijven van slaap- en kalmeringsmiddelen, ook wel benzodiapinen genoemd. Deze pillen werken echter maar een korte tijd. Toch worden patiënten nadat ze een recept hebben meegekregen vaak aan hun lot overgelaten. Met als gevolg dat ze de pillen blijven slikken en er verslaafd aan raken.

Van de naar schatting 1,8 miljoen gebruikers van deze middelen in ons land zijn 500.000 tot 700.000 patiënten er ernstig aan verslaafd. Zij dreigen binnenkort aan hun lot overgelaten te worden. Vanaf 1 januari worden benzodiapinen namelijk niet meer vergoed.

Zomaar stoppen met deze medicijnen gaat echter niet , want dan loop je grote kans op onthoudingsverschijnselen als slapeloosheid en angstgevoelens.

Wat in ieder geval niet helpt is het lezen van de brochure die de Nederlandse apotheken hebben geschreven over de vergoedingsstop voor slaap- en kalmeringsmiddelen. Daarin wordt patiënten als alternatief aangeraden warme melk te drinken voor het slapen gaan, een bosje bloemen op tafel te zetten of een hobby te bedenken.

Nee, daar word je als verslaafde gelukkig van! De apotheken haasten zich met te zeggen dat de brochure vooral bedoeld is voor mensen die voor het eerst deze middelen gebruiken. Patiënten die problemen verwachten met het afbouwen van de benzo’s kunnen het beste overleggen met hun huisarts of apotheker.

Lees ook:Zorgverzekeraar bindt strijd aan met slaapmiddelen
Lees ook:Aanpak gebruik slaappillen helpt niet
Lees ook:Meer vraag naar hulp bij verslaving
Lees ook:Arts schrijft recept voor 1000 slaappillen
Lees ook:‘Huisarts schrijft te snel antidepressiva voor’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Donkere wolken voor slikkers van slaapmiddelen

  1. Ramon

    Donkere wolken voor slikkers van slaapmiddelen.
    Als het donker wordt kunnen ze vast wel beter slapen ook.

      /   Reply  / 
  2. Ron Berg

    natuurlijk heeft de huisarts, en eventueel de apotheker, een verantwoordelijkheid in het begrenzen van de voorschrijving van benzodiazepinen. Een huisarts loopt niet te koop met benzodiazepinen als mogelijkheid, het is in vrijwel alle gevallen zo dat een patient erom vraagt. Als men dan de dokter zo heeft neergesleten dat die dan toch maar dat recept Valium uitschrijft krijgt die huisars vervolgens de schuld van de verslaving en dat lijkt me niet helemaal correct. Alle mensen met een verslaving hebben wel heel erg de neiging altijd de schuld bij anderen en externe factoren te leggen, ze hebben het in ieder geval nooit ZELF gedaan. De huisarts heeft nu eenmaal de mogelijkheid een recept te weigeren en mag dus worden aangesproken maar het zou wel heel prettig zijn als gebeuzel over te gemakkelijk uitschrijven van benzodiazepines achterwege zou blijven, dat gebeuzel namelijk, is namelijk te gemakkelijk.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>