‘Huisarts schrijft te snel antidepressiva voor’

Huisartsen in Nederland schrijven te snel, te vaak en te langdurig antidepressiva voor. Zelfs patiënten die hooguit een ‘angstig of depressief gevoel’ hebben, krijgen zonder problemen antidepressiva va hun huisarts voorgeschreven. Dat blijkt uit een steekproef die gepubliceerd is in het vakblad Huisarts en Wetenschap.

Voor het onderzoek werden 7 huisartsenpraktijken met in totaal bijna 12.000 patiënten onderzocht. Van de 334 patiënten die antidepressiva voorgeschreven kregen, was bij maar liefst 47% niet officieel de diagnose depressie of angststoornis vastgesteld. Zij bezochten de huisarts met klachten van minder ernstige aard, zoals een somber gevoel wegens problemen op het werk.

Ook lieten veel huisartsen het pillengebruik langer voortduren dan in de richtlijnen staat: 70% van de patiënten kreeg de pillen langer dan een jaar voorgeschreven.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het voorschrijven van antidepressiva bij een lichte depressie geen zin heeft. Daarnaast hebben antidepressiva vaak nare bijwerkingen en is het stoppen met dit soort pillen niet eenvoudig.

Bron: Nederlands Dagblad

Lees ook:Tieners krijgen te vaak te veel of verkeerde antidepressiva
Lees ook:Huisarts te snel met recept bij depressie
Lees ook:Optimisme over aanpak depressie
Lees ook:‘Huisarts moet terughoudend zijn met antidepressiva’
Lees ook:Antidepressiva hebben invloed op diabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>