Optimisme over aanpak depressie

Met ‘zorg op maat’ kan het aantal zelfdodingen onder mensen die lijden aan een depressie behoorlijk verminderen. Dat verwacht hoogleraar biologische psychiatrie Witte Hoogendijk. Behandelaars kunnen ‘zorg op maat’ straks bieden als de risicofactoren voor een depressie beter in beeld zijn gebracht. Op dit moment is nog onduidelijk wie een verhoogde kans lopen op een depressie.

Zeker is wel dat biologische, genetishe en sociale factoren als een relatiebreuk, een rol spelen. Hoe precies, dat moet blijken uit NESDA, het grootste onderzoek naar depressie dat ooit in Nederland is gehouden.

De 2850 depressiepatiënten die meedoen aan NESDA hebben zojuist hun eerste meting achter de rug. Volgens Hoogendijk is het onderzoek van belang om overbehandeling tegen te gaan, waardoor mensen niet te lang antidepressiva hoeven te slikken. Nog belangrijker is dat ook onderbehandeling kan worden tegengegaan.

Om een terugval te voorkomen is het vaak nodig antidepressiva te blijven slikken, ook nadat de klachten zijn verdwenen. Maar dat blijkt lastig: vijf maanden nadat de huisarts de pillen heeft voorgeschreven, is de helft van de patiënten er al mee gestopt. Vaak vanwege de bijwerkingen. Hoogendijk: "Met de kennis die we door NESDA opdoen, hopen we straks tegen patiënten te kunnen zeggen: ‘u heeft tachtig procent kans dat de depressie terugkomt.’ Dat motiveert patiënten om de behandeling vol te houden en zo een terugval te voorkomen."

Lees ook:Last van de winterblues? Zoek het licht op!
Lees ook:Nieuw onderzoek naar nut van therapie bij depressie
Lees ook:Mindfulness effectief bij depressie
Lees ook:Grotere kans op depressie met dementerende partner
Lees ook:‘Behandeling bij depressie kan beter’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>