Nieuw onderzoek naar nut van therapie bij depressie

Eerdere studies wezen al uit dat gesprekstherapie vaak beter helpt tegen (lichte) depressie dan een pil. Maar voor wie is groepstherapie geschikt wel en voor wie niet? Om een antwoord te geven op die vraag is de Rijksuniversiteit Groningen een groot internationaal onderzoek gestart naar de werking van korte groepsbehandelingen bij mensen die al meerdere depressies hebben gehad.

De onderzoekers hopen zo een goed beeld te krijgen van welke patiënten meer baat hebben bij therapie en welke beter af zijn met een therapie in combinatie met pillen of met alleen pillen.

Volgens de Groningse wetenschappers is de groepsbehandeling minder belastend – het bestaat namelijk uit slechts 8 sessies van 2 uur – en ook nog eens goedkoper dan medicijngebruik. Bovendien heb je geen last van de bijwerkingen die vaak met antidepressiva gepaard gaan.

De cognitieve groepstherapie die ze in Groningen hebben ontwikkeld moet patiënten leren om negatieve gedachten beter op waarde te schatten (‘zijn mijn negatieve gedachten wel echt waar?) en leren hoe ze positieve gedachten beter kunnen vasthouden.

Als het goed is zijn de patiënten na afloop van de therapie beter in staat om sneller bij zichzelf de signalen te herkennen die tot een depressie kunnen leiden.

Depressiviteit is een chronische ziekte. Wie eenmaal een depressie heeft meegemaakt, heeft een grotere kans opnieuw depressief te worden. Na 2 depressies loopt de kans op herhaling zelfs op tot 70%.

Om een terugval tegen te gaan, krijgen mensen vaak jarenlang medicijnen voorgeschreven. Iets wat dus mogelijk met therapie voorkomen kan worden.

Het onderzoek gaat ongeveer 2 jaar in beslag nemen. In totaal worden 300 patiënten gevolgd die minimaal 2 depressies hebben doorgemaakt. Zij worden verdeeld over 3 groepen. Een groep blijft medicatie slikken, de andere stopt daarmee en krijgt therapie. De derde gaat in therapie maar blijft antidepressiva gebruiken.

In Nederland slikken ruim 800.000 mensen een antidepressivum.

Bron: BN/De Stem

Lees ook:‘Therapietrouw groot probleem bij anti-depressiva’
Lees ook:‘Huisarts schrijft te snel antidepressiva voor’
Lees ook:Mindfulness effectief bij depressie
Lees ook:Optimisme over aanpak depressie
Lees ook:‘Behandeling bij depressie kan beter’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>