Antidepressivia: blijven slikken bij zwangerschap

Zwangere vrouwen die antidepressiva slikken, zijn in veruit de meeste gevallen beter af wanneer ze tijdens de zwangerschap doorgaan met hun medicatie. Stoppen met de pillen heeft vaak een negatievere invloed op het verloop van de zwangerschap dan doorslikken.

Dat zeggen de deskundigen van de POP-poli van het St. Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam. De polikliniek is twee jaar geleden in het leven geroepen, omdat er veel vragen leefden over psychische problemen bij zwangere vrouwen. Zij vinden dat er een actuele database moet komen waarin psychiaters de mogelijke bijwerkingen voor zwangere vrouwen simpel en snel kunnen opzoeken.

Kinderarts Hanneke Wennink meent dat het een misverstand is dat vrouwen ‘per se schoon de zwangerschap moeten ingaan’. Volgens haar wegen de nadelen van het stoppen meestal niet op tegen de voordelen. ,,De kans is groot dat je dan weer depressief raakt, waar het ongeboren kindje veel meer last van heeft. Veel van de nieuwste antidepressiva kunnen, onder deskundige begeleiding uiteraard, gewoon worden voortgezet.’’

Veel mensen denken dat het kind dan verslaafd ter wereld komt, zeggen de artsen. Dat klopt niet, zegt gynaecoloog Marion Heres: ,,Er is soms in enige mate sprake van onttrekkingsverschijnselen, soms is het kind even een beetje huilerig of voelt het zich niet heel lekker.’’

Bij de POP-poli in Amsterdam melden zich 150 vrouwen per jaar. Ze maken zich zorgen over psychische aandoeningen waarvan ze in het verleden last hadden. Hormonale veranderingen in het lichaam veroorzaken bij dit soort kwetsbare vrouwen vaak nieuwe problemen.

Van alle zwangere vrouwen heeft 10 procent een ernstig depressieve stoornis, 5 procent een paniekstoornis en 0,2 procent een psychotische stoornis. Zwangere vrouwen met een manisch-depressieve stoornis hebben een kans van één op vijf om na de zwangerschap een postnatale depressie te krijgen.

Vrouwen die bij een eerdere zwangerschap een dergelijke depressie hadden, lopen bij een nieuwe zwangerschap een groter risico weer te worden getroffen door een postnatale depressie.

Bron: AD.nl 

 

Lees ook:1 op de 8 vrouwen heeft last van prenatale depressie
Lees ook:‘Psychische zorg zwangere moet beter’
Lees ook:Depressieve zwangere blijft vaak roken
Lees ook:Polikliniek voor zwangere vrouwen
Lees ook:Met sporten minder kans op psychische stoornis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>