In de wolken na een make-over?


Word je gelukkiger van plastische chirurgie? En hoe lang duurt dat? Berend van der Lei gaat dat als eerste hoogleraar Esthetische Chirurgie in Nederland onderzoeken.

Het geluksgevoel na een borstvergroting houdt tamelijk lang aan, weet plastisch chirurg Berend van der Lei uit ervaring. "Maar prothesen gaan op zeker moment kapot en moeten worden vervangen. Een enkeling houdt het na haar vijftigste voor gezien, laat de prothesen verwijderen en hoeft geen nieuwe meer. De week na de ingreep zijn mensen vaak opgelucht en heel blij. Op zeker moment wordt het normaal en gewoon prettig.".

Van der Lei (48) gaat als eerste hoogleraar Esthetische Chirurgie aan de Rijksuniversiteit en het UMC Groningen onderzoeken of je van plastische chirurgie gelukkiger wordt en hoe lang dat duurt. Hij gaat dat samen met de vakgroep Psychologie doen met behulp van vragenlijsten; voor, vlak na de behandeling en een jaar later. Mensen worden ondervraagd over de kwaliteit van hun leven en over hun lichaamsbeleving.

"Direct na de ingreep is een patiënt meestal superblij. Maar geluk meten is lastig. Je weet niet wat er allemaal een rol speelt bij de wens om het uiterlijk te veranderen. Voelt iemand zich door de onvolkomenheid ongelukkig? Of denkt hij dat hij door een ingreep meer succes, een baan of een partner vindt?"

Een esthetische ingreep kan immers ook een onverwacht effect hebben. Soms worden allerlei frustraties aan een bepaald lichaamsdeel toegeschreven. Is die kin of neus verfraaid, dan betekent dit niet automatisch dat de wereld aan je voeten ligt, dat alles lukt en de depressie plaatsmaakt voor vrolijkheid.

"Soms projecteren mensen inderdaad al hun ellende op het afwijkende lichaamsdeel. Gelukkig zijn dit uitzonderingen." Van der Lei, deels ook werkzaam in het Medisch Centrum Leeuwarden en in een privékliniek in Heerenveen, vindt het gros van de ingrepen, zo'n 98 procent, wel invoelbaar.

"Iemand die geen borsten heeft, of haar borsten na een zwangerschap is kwijtgeraakt, bijvoorbeeld. Het is ook begrijpelijk dat iemand van vijftig ongelukkig wordt als ze steeds hoort dat ze er uitziet als iemand van zestig, en daarom een ingreep wil. De overige 2 procent wil graag opvallen. Soms extreem, zoals de Italiaanse Lolo Ferrari met haar gigantische borsten."

Toch is het de vraag of de ongelukkige sloebers die na een extreme make-over zo hysterisch blij zijn, dat na een tijdje ook nog zijn. Mensen reageren immers anders op hun 'nieuwe' ik, en dat kan leiden tot danige verwarring.

Bij hem en zijn vakgenoten ligt dus een grote verantwoordelijkheid: goed voorlichten en soms zelfs mensen tegen zichzelf beschermen? "Absoluut. Maar ik kan het niet alléén. Voor privéklinieken gelden nauwelijks regels. Er is geen landelijk registratiesysteem, het is lang niet altijd duidelijk welke ingrepen er precies worden gedaan. Ik schat dat 90 procent van de klinieken in orde is. Voor de rest is meer controle van de Inspectie voor de Volksgezondheid nodig."

Van der Lei is mét de Nederlandse Vereniging voor Esthetische en Plastische Chirurgie (NVEPC) blij dat er met de leerstoel nu meer serieuze aandacht komt voor zijn vakgebied. Uit de media rijst tot nu toe vooral het beeld op van 'luxe-chirurgie', uitgevoerd door gladde zakkenvullers.

"Ook beroepsgenoten schamen zich een beetje voor dat beeld. Maar esthetische chirurgie is slechts een onderdeel van het vak. Plastische chirurgie behelst ook reconstructie na kanker, het aanzetten van een hand of plastische chirurgie bij kinderen met een aangeboren misvorming."

Bron: BN/De Stem 

Lees ook:De Dag van de Plastische Chirurgie
Lees ook:Vanzelf groeiende borsten na amputatie
Lees ook:Regels voor esthetische chirurgie zijn aangescherpt
Lees ook:Nederlandse vrouw best tevreden over haar borsten
Lees ook:Vrouw laat borsten van 33 kilo wegsnijden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>