Abortuscrisis in Groot-Brittannië

Groot-Brittannië balanceert op de rand van een abortuscrisis nu steeds meer artsen in algemene ziekenhuizen weigeren de ingrepen uit te voeren. Daarvoor waarschuwt de Britse vereniging van verloskundigen en gynaecologen (RCOG), zo meldt de Britse krant The Independent maandag.

"Er dreigt een crisis. Tenzij we het probleem nu aanpakken en artsen kunnen motiveren zich toe te leggen op het uitvoeren van abortussen, zullen over vijf jaar de mogelijkheden voor vrouwen om abortus te ondergaan waarschijnlijk ernstig beperkt zijn", zegt Ann Furedi van het Britse zwangerschapsbureau BPAS, een privé-instelling die een kwart van alle abortussen uitvoert.

De toenemende onwil van artsen komt op een moment dat de vraag naar abortussen juist stijgt. Sinds het begin van de jaren zeventig is het aantal abortussen in Groot-Brittannië verdubbeld tot een recordaantal van 190.000 per jaar. Een op de drie vrouwen pleegt ooit een abortus.

Artsen hebben meerdere redenen voor hun afkeer tegen abortus. Naast gewetensbezwaren door religieuze en ethische overtuigingen speelt ook het negatieve oordeel van de maatschappij een rol: artsen die abortussen uitvoeren krijgen vaak veel kritiek in sociale kringen.

Vanaf het begin van de jaren negentig kunnen Britse artsen weigeren mee te werken aan abortussen. Volgens de RCOG kiezen steeds meer jonge artsen ervoor niet deel te nemen aan abortustrainingen.

Vier van de vijf abortussen in Groot-Brittannië worden betaald door de National Health Service (NHS), het Britse stelsel voor gezondheidszorg. De helft van de door de NHS betaalde ingrepen wordt inmiddels niet langer uitgevoerd in NHS-ziekenhuizen maar in privéklinieken. In 1997 was dat nog maar 20 procent.

Bron: zibb.nl 

Lees ook:‘Verpleegkundigen kunnen abortus uitvoeren’
Lees ook:Tientallen abortussen na ivf om sociale redenen
Lees ook:Kliniek Barcelona voert extreem late abortussen uit
Lees ook:Britse baby’s geaborteerd wegens klompvoetjes
Lees ook:Miljoenen vrouwen krijgen complicaties na abortus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>