Kennis over suikerziekte neemt toe

Nederlanders weten steeds meer over diabetes mellitus (’suikerziekte’).Dat blijkt uit uitkomsten van de landelijke campagne ’Kijk op Diabetes’ die gisteren zijn gepresenteerd. Toch is die parate kennis nog lang niet voldoende, menen deskundigen.

Inmiddels 66 procent weet dat ’altíjd dorst hebben’ een belangrijk symptoom kan zijn voor diabetes. ’Vaak moe zijn’ is een kenmerk dat bij 28% bekend is. En ’slecht(er) zien, problemen of last hebben met de ogen’ wordt door 22% van de Nederlanders genoemd als één van de drie bekendste tekenen van mogelijke suikerziekte.

Uit onderzoek van de Nederlandse Diabetes Federatie blijkt dat veel mensen het eigen risico op het krijgen van diabetes type 2, feitelijk een chronische stofwisselingsziekte, nu aanmerkelijk beter inschatten dan vóórdat ’Kijk op Diabetes’ in april 2006 van start ging.

Volgens deze koepel van acht lidorganisaties, zijn nu meer mensen gemotiveerd om serieus te werken aan een gezondere leefstijl. Velen zijn stellig van plan gezonder en meer uitgebalanceerd te eten, de tussendoortjes te laten staan, het snoepen te laten, alcohol te minderen en vooral meer te bewegen.

Overgewicht als dreigend gevaar voor het ontstaan van diabetes is inmiddels bij 57 procent bekend. Bijna 36 procent van de ondervraagden beseft dat ongezonde voeding diabetes in de hand kan werken. De risicofactor ’weinig beweging’ is echter met 19 procent nogal onbekend.

Dat erfelijkheid een rol van betekenis speelt, weet slechts 21 procent. Allochtone Nederlanders zijn zich dit meer bewust. „Logisch”, zegt campagneleider Inge de Weerdt, „omdat onder mensen van Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse afkomst meer suikerziekte voorkomt.”

De Weerdt stelt dat de actie heeft geleid tot een grotere alertheid bij artsen en meer bewustzijn onder de 3,2 miljoen Nederlanders van 45 jaar en ouder met overgewicht die mede daardoor een verhoogd risico hebben op diabetes.

Met behulp van de wetenschappelijk onderbouwde Diabetes Risicotest zijn circa 27.000 Nederlanders opgespoord met diabetes type 2 (’ouderdomsdiabetes’) of een voorstadium daarvan.

„Het ging daarbij om 16.000 autochtone Nederlanders en 11.000 allochtone Nederlanders, die we met deze voorlichtingscampagne nu goed hebben kunnen bereiken”, stelt De Weerdt. „Bekend is dat mensen uit onze doelgroep door hun leefpatroon, hun voeding, maar ook hun veelal weinige beweging vaak een extra verhoogd risico op diabetes lopen.”

Bron: telegraaf.nl 

Lees ook:Campagne ‘Kijk op Diabetes’ van start
Lees ook:‘Kijk op diabetes’ wegens succes geprolongeerd
Lees ook:Aantal gevallen van diabetes in Nederland stijgt niet
Lees ook:Genen ontdekt die kans op diabetes vergroten
Lees ook:Kwart van te zware ouderen heeft suikerziekte

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>