Tandvleesontsteking verhoogt risico op ernstige ziekten


Parodontitis, chronische ontsteking van het tandvlees en het onderliggende kaakbot, verhoogt het risico op vroeggeboorten, longontsteking, diabetes en vooral op hart- en vaatziekten. Diverse onderzoeken wijzen in deze richting.

Dat stelt dr. Bruno Loos woensdag in zijn oratie ter gelegenheid van zijn benoeming tot hoogleraar parodontologie aan de Universiteit van Amsterdam.

De ernstigste vorm van parodontitis komt bij ongeveer 10 procent van de bevolking voor. Tussen tand en tandvlees vormen zich dan zogenaamde pockets. Het onderliggende kaakbot rondom de gebitselementen verdwijnt en de tanden en kiezen kunnen los gaan staan en op den duur uitvallen.

In de ontstoken pockets bevinden zich schadelijke en vies ruikende bacteriën. De aanleg voor parodontitis is genetisch bepaald, maar de ernst ervan wordt volgens Loos mede beïnvloed door iemands manier van leven. Een rol spelen bijvoorbeeld de mondverzorging, roken en de voeding.

Vanuit de pockets kunnen de bacteriën of hun gifstoffen tijdens het eten of tandenpoetsen in de bloedbaan terechtkomen en op afstand problemen veroorzaken.

Behalve de bekende factoren als roken, cholesterol, hoge bloeddruk en overgewicht, kan parodontitis bij hart- en vaatziekten de onderliggende atherosclerose (aderverkalking) verergeren. Dit komt waarschijnlijk door de bacteriën die in de bloedbaan belanden. Tijdige behandeling van parodontitis is daarom volgens Loos belangrijk.

Bron: reformatorischdagblad.nl 

Lees ook:Verband ontstoken tandvlees en diabetes
Lees ook:Bloedend tandvlees vormt groot gezondheidsrisico
Lees ook:Risico vroeggeboorte door tandvleesontsteking
Lees ook:Zwanger raken? Dan eerst goed tandenpoetsen!
Lees ook:Jointje veroorzaakt tandvleesontsteking

1 Reacties // Reageer

One thought on “Tandvleesontsteking verhoogt risico op ernstige ziekten

  1. P. Metz

    Ik zag zelf recentelijk bij de mondhygieniste een artikel over de samenhang van stress en tandvleesproblemen. Kijk eens op de site http://www.stress-hartcoherentie.nl voor een effectieve methode om stress te verminderen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>