Verband ontstoken tandvlees en diabetes

Diabetes type 2 en gewrichtsreuma komen vaker voor bij mensen met een tandvleesontsteking (parodontitis) dan bij mensen met gezond tandvlees. Dat blijkt uit onderzoek van arts en tandarts Willem Nesse van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hij ontdekte ook een verband tussen de ernst van de tandvleesontsteking en de ernst van beide ziektes.

Tandvleesontsteking ontstaat door ophoping van plaque op de tanden en het tandvlees; in het aangetaste gebied ontstaan zwellingen, roodheid, bloedingen en infecties.

Bacteriën uit het tandvlees kunnen in de bloedbaan terechtkomen en op andere plekken in het lichaam voor gezondheidsproblemen zorgen.

Wanneer de tandvleesontsteking wordt behandeld, dan kunnen daardoor ook de reumatische klachten verminderen, toont Nesse aan in zijn onderzoek waarop hij morgen aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert. Nesse concludeert dat preventie en behandeling van parodontitis bij patiënten met gewrichtsreuma nodig is om de mondgezondheid te bevorderen en de ziekteactiviteit te verminderen.

Bron: RUG

Lees ook:Tandvleesontsteking verhoogt risico op ernstige ziekten
Lees ook:Zwanger raken? Dan eerst goed tandenpoetsen!
Lees ook:Bloedend tandvlees vormt groot gezondheidsrisico
Lees ook:Risico vroeggeboorte door tandvleesontsteking
Lees ook:Jointje veroorzaakt tandvleesontsteking

1 Reacties // Reageer

One thought on “Verband ontstoken tandvlees en diabetes

  1. Dr. de Meer

    Het is inderdaad waar dat er bepaalde aandoeningen zijn die het afweersysteem verzwakken, en dat daardoor parodontitis sneller kan voorkomen.
    Mocht er sprake zijn van zo een aandoening bij een patient, dan dienen preventieve maatregelen en meer controle genomen te worden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>