Keukenkruiden kunnen leverkanker veroorzaken


In pure vorm en in hoge dosering kunnen keukenkruiden leverkanker veroorzaken. Een docent aan de Wageningen Universiteit in Nederland heeft nu aangetoond welke leverenzymen bij mensen daarvoor verantwoordelijk zijn.
Ivonne Rietjens promoveert op 15 juni op het onderzoek.

De belangrijkste bestanddelen van keukenkruiden zoals basilicum, anijs en nootmuskaat zijn safrol, estragol en methyleugenol. De leverkanker kan worden veroorzaakt doordat die stoffen in de lever worden omgezet in zogenoemde reactieve verbindingen die het DNA kunnen veranderen en op die manier tumoren kunnen veroorzaken.

Het gebruik van de pure stoffen als geur- en smaakstof is daarom verboden. Toch wordt de mens nog blootgesteld aan deze stoffen door de consumptie van kruiden, zo stelt de universiteit. Rietjens ontdekte welke leverenzymen bij mensen de schadelijke omzettingsproducten kunnen vormen.

In het specifieke geval van basilicum toonde Rietjens daarnaast aan dat de vorming van die omzettingsproducten kan worden geremd door andere bestanddelen van het keukenkruid.

Experimenten met proefdieren moeten nog uitwijzen of dat laatste ook in vivo optreedt, stelt de universiteit. In vivo is de wetenschappelijke term voor biologische technieken die in het 'complete levende lichaam van een organisme' worden uitgevoerd.

Bron: hln.be 

 

Lees ook:Waarschuwing voor plantaardige supplementen
Lees ook:Koffie verlaagt kans op leverkanker
Lees ook:Aantal gevallen van leverkanker verdubbeld
Lees ook:Mandarijnen verminderen kans op kanker
Lees ook:‘Antirimpelcrèmes veroorzaken kanker’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>