Eén op vier Europese werknemers klaagt over rugpijn


Eén op vier werknemers in de Europese Unie klaagt over rugpijn en 23 procent zegt last te hebben van spierpijnen. Dat zijn enkele van de statistieken die het Europees Agentschap voor de veiligheid en gezondheid op het werk aanvoert om aandacht te vragen voor fysieke overbelasting op de werkvloer.

Het Europese Agentschap met zetel in Bilbao lanceerde gisteren de campagne "Vertil je niet!". De campagne pleit voor maatregelen om de gevolgen van het tillen van lasten, het buigen en draaien en andere zwaar lichamelijk werk te verzachten. Spier- en skeletaandoeningen vormen immers het meest voorkomende arbeidsgerelateerde gezondheidsprobleem in Europa.

Zo klagen werknemers vaker over rug- en spierpijnen dan over stress, vermoeidheid of hoofdpijn. De aandoeningen treffen niet enkel oudere mannen die handenarbeid verrichten. Ook zo'n vier miljoen Europese werknemers jonger dan 25 jaar hebben last van rugpijn. In de verzorgingssector treft de pijn vooral vrouwen: drie tot vier miljoen vrouwen in de sector klagen over een pijnlijke rug.

Spier- en skeletaandoeningen zijn volgens het agentschap de grootste oorzaak van verzuim in praktisch alle EU-lidstaten. In sommige landen is 40 procent van de kosten van schadevergoeding aan werknemers het gevolg van dit soort aandoeningen. In totaal kan de kostprijs voor bedrijven en de sociale zekerheid oplopen tot 1,6 procent van het bruto nationaal product van deze lidstaten.

Bron: hln.be

 

Lees ook:Paracetamol beter bij lage rugpijn
Lees ook:‘Werk maakt ongezond’
Lees ook:Gratis fruit op het werk een groot succes
Lees ook:Pensioen is slecht voor gezondheid
Lees ook:Met lichamelijke kwaal meer kans op psychische aandoening

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Eén op vier Europese werknemers klaagt over rugpijn

  1. Jeroen van Beers

    In mijn ervaring komt rugpijn komt vaak voor bij werknemers. Dit hoeft niet eens door zwaar lichamelijk werk te komen. Veelal ligt de oorzaak hiervan in de kleine gewrichten van de rug en hebben deze te weinig ruimte.

      /   Reply  / 
  2. Tom Karperien

    Het hebben van sterke diepe rugspiereen (multifidi) is belangrijk bij het genezen en voorkomen van rugpijn. Om deze spieren te trainen wordt een speciale trainingsstoel ingezet in de Mercedes fabrieken . De werknemers worden daar verplicht regelmatig op deze trainingsstoel te trainen (tijdens werk) Binnen de DorSano rugpijnkliniek wordt ook van deze oefenstoel gebruik gemaakt. Kijk maar op http://www.lage-rugpijn.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>