Geen ziekteverschijnselen in hersenen 115-jarige


Dementie is geen onvermijdelijk gevolg van het oud worden. Iemand die boven de honderd wordt, hoeft dus niet per se dement te worden.

Dat concludeert psycholoog Han Diesfeldt in een literatuuronderzoek dat hij beschrijft in het blad Denkbeeld.

Hij deed dit naar aanleiding van het bericht dat er onderzoek was gedaan naar de hersenen van Hennie van Andel-Schipper die op 30 augustus 2005 op 115-jarige leeftijd overleed en enige tijd de oudste mens ter wereld was. Haar hersenen vertoonden geen enkel ziekteverschijnsel, zo bleek.

De kans op dementie tussen het 65ste en 90ste levensjaar verdubbelt elke vijf jaar, maar dat betekent niet dat iedereen dement wordt. Han Diesfeldt laat weten dat er steeds meer ‘supereeuwelingen’ komen: ‘supercentenarian’ zijn mensen ouder dan 110 jaar.

Op de website van de Los Angeles Gerontology Research Group is een overzicht te vinden van alle wereldburgers met een zorgvuldig onderzochte en bewezen leeftijd van 110 jaar of ouder.

Bron: bijzijn.nl 

 

Lees ook:Hogeropgeleide heeft minder kans op dementie
Lees ook:Hersenen krimpen door overgewicht
Lees ook:Jong in de overgang, kans op vroege dementie
Lees ook:Diabetes verhoogt kans op dementie
Lees ook:‘Slecht tandenpoetsen vergroot kans op dementie’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>