Diabetes verhoogt kans op dementie

Mensen met diabetes lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van dementie. Dat blijkt uit een nieuw Japans onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Neurology.

Wetenschappers van de universiteit in het Japanse Fukuoka volgden meer dan 1.000 mannen en vrouwen ouder dan 60 jaar gedurende een periode van gemiddeld 11 jaar. Op geregelde tijdstippen werden zowel hun suikermetabolisme als hun cognitief vermogen onder de loep genomen.

Dementie gaat gepaard met een verlies van cognitieve functies, zoals spraak, geheugen en concentratie, wat normaal functioneren op de duur onmogelijk maakt. Ruim 230 proefpersonen ontwikkelden dementie. Niet alleen de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende oorzaak van dementie, maar ook andere vormen, waaronder vasculaire dementie. Vasculaire dementie ontstaat wanneer de bloedvaten die de hersenen van de nodige zuurstof en voedingsstoffen voorzien, beschadigd raken.

Uit het onderzoek bleek dat 27% van de mensen met diabetes dementie ontwikkelde. In de groep zonder diabetes was dat 20%. Ook de patiënten met een verstoorde glucosehuishouding – waarbij nog net geen sprake is van diabetes – hadden een verhoogde kans op het ontwikkelen van dementie.

Bron: Knack.be

 

Lees ook:Geavanceerde MRI-technieken werpen een nieuw licht op de ziekte van Alzheimer
Lees ook:Jong in de overgang, kans op vroege dementie
Lees ook:Hersenschade bij diabetes verklaard
Lees ook:Eenvoudige bloedtest voorspelt diabetes jaren tevoren
Lees ook:Genen ontdekt die kans op diabetes vergroten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Diabetes verhoogt kans op dementie

  1. J. Zwaan

    Gewoon koolhydraten minderen en het accent meer leggen op goede vetten en eiwitten. Google maar eens op bloedsuiker stabiliseren… Wegblijven bij fris en bewerkt voedsel dus.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>