Fruit eten voorkomt astma

Ouders die hun kinderen hebben aangeleerd dat fruit goed is voor hen, krijgen weer een ruggensteuntje door wetenschappelijk onderzoek dat de Sunday Times heeft ingekeken. De vitamine c die in fruit zit, blijkt namelijk ook te helpen om astma te voorkomen.

Dat werd ontdekt door onderzoekers aan de prestigieuze Amerikaanse Harvard-universiteit.

Onderzoekster Jane Burns deed daar proeven met 2.112 tieners en daaruit bleek dat de 'proefkonijnen' die weinig vitamine c binnen kregen een veel grotere kans lopen om last te krijgen van astma, zwakke longen en de daarbij horende piepende ademhaling. Leeftijdgenoten die veel fruit (en groenten) eten en dus langs natuurlijke weg veel vitamine c opnemen, lopen veel minder risico.

In haar verslag, dat verscheen in het tijdschrift 'Chest', breekt de onderzoekster ook een lans voor het eten van vette vis zoals makreel, die veel vitamine d en omega 3 bevat en de longen beschermt.

De vitaminen die fruit en vis bevatten, beschermen de cellen die de 'voering' van onze luchtwegen vormen tegen schade door 'vrije radicalen'. De omega3 bestrijdt irritatie in de longen.

Bron: hln.be 

Lees ook:Kinderen eten te weinig groente en fruit
Lees ook:‘Vaak vis eten niet gezond’
Lees ook:Met vitamine K minder kans op diabetes
Lees ook:Vuile lucht kan astma veroorzaken
Lees ook:Foliumzuur kan astma bij kind veroorzaken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>