Effectieve pijnstilling voor vrouwen met menstruele migraine

Vrouwen met matige tot ernstige migraine-aanvallen door de menstruatie kunnen hun pijn effectief bestrijden. Dat blijkt uit twee identieke onderzoeken naar menstruele migraine, die recentelijk werden gepresenteerd op het congres van de International Headache Society (IHS) in Stockholm.

Bij de meeste vrouwen bleek dat de pijn twee uur na inname van het migrainemiddel Maxalt (rizatriptan) gestild was.

Menstruatie wordt beschouwd als een trigger voor vrouwelijke migrainepatiënten, en in sommige gevallen is de menstruele migraine heviger omdat deze langer duurt, meer beperkingen oplegt, en moeilijker te behandelen kan zijn. 

Volgens de herziene richtlijnen in de International Classification of Headache Disorders (ICHD-II) worden er twee vormen van menstruele migraine onderscheiden: pure menstruele migraine, waarbij aanvallen alleen rond de menstruatie optreden en tijdens de rest van de cyclus niet, en menstruatie-gerelateerde migraine, waarbij aanvallen rond de menstruatie optreden maar ook op andere momenten tijdens de cyclus. 

“In deze nieuwe analyse van patiënten met pure menstruele migraine of menstruatie-gerelateerde migraine had na inname van een tablet Maxalt bijna driekwart een significant sterkere stilling van de migrainepijn, tegen de helft van de patiënten die placebo kregen. Een duidelijke bevestiging van de resultaten van de eerdere migrainestudies," aldus hoofdonderzoekster dr. L.K Mannix.

Daarnaast meldden vrouwen die in elk van deze twee studies rizatriptan innamen dat zij na twee uur normaal konden functioneren en minder behoefte hadden aan rescue-medicatie dan zij die placebo kregen. Bij patiënten die vóór de behandeling migrainegerelateerde verschijnselen hadden, had rizatriptan na twee uur overgevoeligheid voor licht en geluid, en ook misselijkheid geëlimineerd.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten hebben maar liefst 1,5 miljoen mensen migraine. Meer dan 60% van de vrouwen met migraine lijdt aan menstruele migraine.

Lees ook:Menstruatie maakt koopziek
Lees ook:Migrainepatiënten hebben baat bij botox
Lees ook:Melk vermindert premenstruele klachten
Lees ook:Bloedtest voorspelt menopauze heel nauwkeurig
Lees ook:Nieuw medicijn moet einde maken aan menstruatiepijn

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Effectieve pijnstilling voor vrouwen met menstruele migraine

  1. miranda

    hallo, ik ben 27 jaar en ik heb al heel wat jaar behoorlijk hoofdpijn die in de koop der jaren flink is toegenomen tot hevige aanvallen met slecht zicht en stekende pijn in mijn hoofd, toch wil mijn huisarts er niet aan geloven. heeft er iemand een andere oplossing tijdens zo’n aanval.

    groetjes.

      /   Reply  / 
  2. Sonja

    Vraag/eis aan je huisarts een verwijzing naar een neuroloog! Een huisarts mag je zo niet jaren lang laten lopen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>