Huisartsen dreigen met een zorgstaking


Het is weer zo ver. … Huisartsen dreigen met een zorgstaking uit onvrede over een eventuele daling van de tarieven
.

Als het ministerie van Volksgezondheid niet meer geld beschikbaar stelt voor het hogere aantal consulten dreigen huisartsen hun zorgverlening te staken. Dit zegt voorzitter Steven van Eijck van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), in het NRC Handelsblad.

Huisartsen hebben vorig jaar 10 procent meer consulten verricht dan met overheid en verzekeraars was afgesproken en over de verrekening van deze overschrijdingen moeten de partijen binnenkort onderhandelen. De overheid wil mogelijk de overschrijdingen compenseren door de huisartsentarieven te verlagen.

Voor een standaardpraktijk met 2.350 patienten werd het verwachte aantal consulten per jaar vastgesteld op 8.296. Per consult krijgen huisartsen 9 euro. Bovendien ontvangen ze 52 euro per jaar voor elke ingeschreven patient.

Dat komt neer op een norminkomen van bijna 200.000 euro (inclusief kostenvergoedingen). Legt de huisarts meer consulten af, dan moet het tarief naar beneden. Alleen zo blijven de totale uitgaven voor de huisartsenzorg binnen de perken, met die clausule stemde de oud-LHV-voorzitter Bart Vos toen in.

De nieuwe voorzitter Van Eijck komt nu in verzet tegen de beperking aan het aantal consulten. Die zou indruisen tegen de meer ondernemende rol van huisartsen in het nieuwe zorgstelsel en botst met het grotere beroep op de zorg.

Huisartsen worden in ernstige mate gelimiteerd in hun omzet- en winstmogelijkheden, schrijft Van Eijck in zijn nog te verschijnen column voor het huisartsenblad Huisarts in Praktijk.

Met de toegenomen vraag naar zorg moeten huisartsen volgens de LHV meer werken voor evenveel geld. Als huisartsen geen dief van hun eigen portemonnee willen zijn, zou dit in het uiterste geval kunnen leiden tot het sluiten van de praktijk nog voordat het kalenderjaar is verstreken en dus tot wachtlijsten in de huisartsenzorg.

Bron: huisartsvandaag.nl 

Lees ook:‘Patiënten psychische klachten beter helpen’
Lees ook:Huisartsen: stop met onnodig behandelen
Lees ook:‘Mega tekort huisartsen door zorghervorming’
Lees ook:Betalen voor de huisarts in het weekend
Lees ook:Opnieuw dreigt overschrijding huisartsenbudget

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>