Vrouwen lijden meer onder de gevolgen van roken

Vrouwen lijden bijzonder sterk onder de gevolgen van roken. Ze hebben vaker met zwaardere ademnood te kampen dan mannen, zo meldt de Duitse Organisatie voor Pneumologie en Beademingsgeneeskunde dinsdag. Ze beroept zich daarvoor op een Amerikaanse studie bij duizend patiënten.

Bij vrouwen met een rokerslong- of de chronisch obstructieve longziekte COPD- functioneren de longen slechter dan bij mannen met dezelfde aandoening.

De vrouwen hadden ook minder draagkracht, leden vaker aan depressie en noemden hun levenskwaliteit slechter. "COPD treft vrouwen blijkbaar zwaarder dan mannen, zelfs wanneer ze evenveel gerookt hebben", aldus Dieter Köhler van de organisatie. Waarom dat zo is, is niet duidelijk.

Mogelijk zijn vrouwen gevoeliger aan aandoeningen van de luchtwegen. Enkel en alleen anatomisch zijn de luchtwegen van vrouwen kleiner en fijner, zegt Köhler. De studie toonde ook radiologisch aan dat de wanden van de luchtwegen bij vrouwen sterker verdikken dan bij mannen. Daardoor krijgen ze sneller ademhalingsproblemen dan mannen.

De studie gebeurde in zeventien Amerikaanse ziekenhuizen. 38,8 procent daarvan waren vrouwen. De studie wordt gepubliceerd in het American Journal of Respiratory and Critical Medicine.

Bron: hln.be 

Lees ook:Meeste Nederlanders voelen zich gezond
Lees ook:Hormoon oestradiol geeft grotere kans op dementie
Lees ook:Sla nooit je ontbijt over
Lees ook:Hersenen krimpen door blowen
Lees ook:‘Vrouwen ervaren meer pijn dan mannen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>