Sla nooit je ontbijt over

kMannen die regelmatig het ontbijt overslaan hebben naarmate ze ouder worden 27 procent meer kans op een hartaanval dan mannen die vaak ontbijten. Dat melden Amerikaanse onderzoekers vandaag in het medisch-wetenschappelijke blad Circulation.

Het onderzoek is alleen bij mannen gedaan; of de verhoogde hartaanvalkans ook voor niet-ontbijtende vrouwen geldt, is wetenschappelijk gezien nog onzeker. Wel is uit eerder onderzoek komen vast te staan dat vrouwen én mannen met een leefstijl waarin geen ontbijt past een grotere kans hebben op overgewicht, diabetes type 2 en het metabole syndroom.

De mannen bij wie nu onderzoek is gedaan doen mee aan een groot, langjarig onderzoek van Harvard University onder Amerikaanse medische professionals. Het zijn bijna 27.000 mannen die 16 jaar geleden 45 tot 82 jaar oud waren. Toen de studie begon waren alle deelnemers gezond.

Ieder half jaar kregen ze een vragenlijst voorgelegd over hun gezondheid en voedingsgewoontes. Een op de zes mannen sloeg regelmatig het ontbijt over. Zij bleken in de zestien jaar van de studie fors vaker een hartaanval gekregen te hebben. Onder de niet-ontbijters waren drie keer zoveel rokers, iets meer alleenstaanden en de alcoholconsumptie onder hen lag hoger. Maar als die invloeden werden wegberekend, bleef het hogere risico op hartziekte bestaan.

 

lees verder op www.nrc.nl

Lees ook:Impotentie verdubbelt kans op hartaanval
Lees ook:Pinda’s verkleinen de kans op een hartaanval
Lees ook:Vrouwen lijden meer onder de gevolgen van roken
Lees ook:Buikomtrek belangrijke risicofactor hartaanval
Lees ook:Hormoon oestradiol geeft grotere kans op dementie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>