Pinda’s verkleinen de kans op een hartaanval

Wie regelmatig pinda’s eet, heeft een kleinere kans op hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit onderzoek van de Harvard Medical School in Boston. Wie 5 keer per week pinda’s of een theelepel pindakaas eet, verkleint de kans op een hartaanval met 44%, zo beweren de Amerikaanse onderzoekers.

De wetenschappers volgden 6000 vrouwen met diabetes type 2 tussen 1980 en 2002. Ieder jaar werd hen gevraagd een vragenlijst in te vullen over hun voedingspatroon. De vrouwen die regelmatig noten aten, bleken minder kan op hart- en vaatziekten te hebben.

Producten met onverzadigde vetten – zoals noten, maar ook vette vis, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet – verlagen het cholesterolgehalte in het bloed. Ze kunnen in tegenstelling tot producten met verzadigende vetten helpen bij het bestrijden van hart- en vaatziekten.

Het Voedingscentrum bevestigt de onderzoeksresultaten, maar wijst er op dat hart- en vaatziekten meerdere oorzaken kunnen hebben. Zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, overgewicht en een te hoog cholesterolgehalte in combinatie met een ongezonde leefstijl.

Het voorkomen van hart- en vaatziekten hangt daarom niet af van 1 product, maar van het totale eet- en leefpatroon. Bovendien wist het Voedngscentrum er nog fijntjes op dat weliswaar veel gezonde vetten bevatten, maar het zijn ook calorieënbommen. Een handje pinda’s bevat maar liefst 310 calorieën.

Lees ook:‘Pinda’s goed voor je hart’
Lees ook:Noten en pinda’s verlengen je leven
Lees ook:Handje noten goed voor de lijn
Lees ook:Strijd tegen cholesterol opvoeren
Lees ook:‘Noten goed voor een slanke lijn’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Pinda’s verkleinen de kans op een hartaanval

  1. MetaBool

    Pinda´s zijn geen noten. Het zijn peulvruchten. En laat dat achterlijkeninstituut dat zich Voedingscentrum noemt alsjeblieft kletsen zonder het te citeren. De mensen die daar de dienst uitmaken kunnen alleen maar in calorieen denken. Tot iets breders zijn hun hersencellen kennelijk niet in staat.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>