Medicatie bij veelgebruikers vaak onjuist

Ouderen gebruiken veel medicijnen tegelijkertijd en dat leidt tot vergissingen. Vaak blijkt de combinatie van geneesmiddelen niet te kloppen. Een onderzoek van DGV, het Nederlandse Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik wijst dit uit. 

Niet alleen worden er fouten gemaakt met de medicatie, ook het voorschrijven van medicijnen laat te wensen over. Volgens een woordvoerder van de Inspectie van de Gezondheidszorg is verkeerde medicijngebruik nog steeds het grootste probleem in de zorg.

Per jaar krijgen tienduizenden mensen het verkeerde geneesmiddel voorgeschreven. Volgens J. Vermeulen, adviserend geneeskundige van Zorgverzekeraar De Friesland beperkt het probleem zich niet alleen tot verzorgingshuizen.

"Ook in de thuiszorg zijn er genoeg ouderen die veel medicatie krijgen, en daar is nog minder overzicht." In de apotheek worden medicijnen die niet gecombineerd kunnen worden wel opgemerkt. Maar dat geldt alleen nog voor gevaarlijke combinaties.

"Daarnaast is er een groot grijs gebied van middelen die je liever niet combineert, maar soms wel allebei nodig zijn. Een apotheek kan de automatische waarschuwing voor die gevallen uitzetten, en daardoor passeert dat soort dingen nu te gemakkelijk", aldus Vermeulen. De betrokken partijen zijn het nog niet eens over een oplossing.

Bron: gezondheidsnet.nl


Lees ook:Computersysteem van de apotheek is onveilig
Lees ook:Welke medicijnen gebruik jij?
Lees ook:Minder medicatie helpt tegen vallen bij ouderen
Lees ook:Ouderen slikken voor 100 miljoen te veel aan pillen
Lees ook:Oudste man (107) van ons land heeft een sterk hart

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>