Minder medicatie helpt tegen vallen bij ouderen


Door het verminderen van of stoppen met bepaalde medicijnen kan het aantal valincidenten bij ouderen met de helft worden teruggebracht.

Nathalie van der Velde van de afdeling Klinische Geriatrie van het Erasmus MC concludeert dat naar aanleiding van haar promotieonderzoek.

Vooral medicatie als slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, antidepressiva en middelen tegen hart- en vaatziekten hebben een verband met valincidenten. Dit komt bijvoorbeeld doordat er bijwerkingen ontstaan als een gestoorde mobiliteit of bloeddrukdalingen.

Van der Velde vindt dat het verminderen van de kans op vallen ruim opweegt tegen de gevolgen van het verminderen van medicijngebruik. Het veranderen of stopzetten van medicatie moet wel onder begeleiding van een specialist gebeuren.

De vermindering van valincidenten bespaart de Nederlandse gezondheidszorg vijfhonderd euro per val. In totaal zou het een besparing van 60 miljoen euro per jaar opleveren.

Bron: bijzijn.nl 

Lees ook:Antidepressiva vergroten kans op botbreuk ouderen
Lees ook:‘Obesitas is ziekte, geen leefstijl’
Lees ook:Mogelijk toch met zware medicijnen de weg op
Lees ook:Medicatie bij veelgebruikers vaak onjuist
Lees ook:Geld motiveert mensen om af te vallen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>