‘Obesitas is ziekte, geen leefstijl’

Maagverkleiningen en cosmetische hersteloperaties moeten tot het reguliere behandeltraject van mensen met extreem overgewicht gaan behoren. Ze moeten worden uitgevoerd in gewone ziekenhuizen en worden vergoed door de verzekering. Dat vindt plastisch chirurg Klaas Marck, die meewerkte aan het onlangs verschenen onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar aanleiding van de dood van een patiënte na een cosmetische ingreep.

De vrouw was vijftig kilo afgevallen en liet vorig jaar april een full bodylift uitvoeren bij een privé­kliniek in Amsterdam. De operatie, waarbij overtollig geworden huid werd weggehaald, slaagde.

In de dagen daarna kreeg de vrouw echter last van ernstige complicaties. Haar plastisch chirurg verbleef in het buitenland, was niet bereikbaar en had geen vervanger geregeld. De vrouw overleed in het AMC aan de gevolgen van een bacteriële infectie.

De inspectie oordeelde vernietigend over de werkwijze van de kliniek en de plastisch chirurg, en begint een procedure tegen de chirurg bij het Medisch Tuchtcollege. Ook maant ze plastisch chirurgen de nazorg voor hun patiënten goed te regelen. Probleem is echter dat de meeste privéklinieken daar niet voor zijn toegerust, terwijl patiënten zeker bij de risicovolle full bodylift twee tot drie dagen zouden moeten worden opgenomen.
 
Volgens plastisch chirurg Marck kan de huidige praktijk veranderen als de overheid erkent dat obesitas een ziekte is. En niet, zoals nu, het resultaat van ‘er maar op los leven’, waarvan de dikke mens zelf de gevolgen moet dragen. ‘Een overheid die A van afvallen zegt, moet ook B van behandeling en C van chirurgie zeggen’, aldus Marck.

Het aanbrengen van een maagbandje zou in de optiek van Marck vallen onder de reguliere behandeling. Hij wijst op het succes van deze operatie in de Verenigde Staten. Bij veel extreem zwaarlijvigen werken pogingen om de leefstijl te veranderen niet. Na een maagverkleining vallen ze echter fors af en tien jaar later is de helft van de patiënten nog steeds stabiel in gewicht.
 
Het verwijderen van overtollige huid na afvallen, de ‘contourhersteloperatie’, moet vanwege de complexiteit en de risico’s van de ingreep plaatsvinden in gewone ziekenhuizen, vindt Marck. ‘Het mag niet zo zijn dat de patiënt zijn heil moet zoeken in de zo slecht gereguleerde en slecht gecontroleerde wereld van de Nederlandse privéklinieken.'

Bron: bijzijn.nl 

 

 

 

Lees ook:Plastisch chirurg verdacht in liposuctiezaak
Lees ook:Wachtlijst door bijbaan plastisch chirurgen
Lees ook:Vrouw dood na liposuctie
Lees ook:Bodyliftoperatie alleen in gewoon ziekenhuis
Lees ook:Strengere eisen aan cosmetisch arts

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>