Plastisch chirurg verdacht in liposuctiezaak

Plastisch chirurg Edwin van Onselen is verdachte in de liposuctiezaak uit 2007, waarbij een 21-jarige vrouw in Utrecht overleed na een cosmetisch ingreep.

Het Algemeen Dagblad meldt vandaag de justitie de zaak na bijna twee jaar onderzoek voorlegt aan de rechter-commissaris. Van Onselen zal daar, samen met de betrokken anesthesist, tekst en uitleg moeten geven over de plastische operatie.

Het AD liet vandaag prof. dr. Hans Knape aan het woord. Hij is hoogleraar anesthesiologie in het UMC Utrecht en één van de laatste artsen die haar levend heeft gezien.

In het UMC Utrecht lukt het de artsen niet om het leven van de vrouw, die meer dood dan leven het ziekenhuis werd binnengebracht, te redden. Hoe het kan dat een kerngezonde vrouw een cosmetische behandeling, die jaarlijks duizenden keren wordt uitgevoerd, niet overleefde, is Knape een raadsel.

Hij bleef na de fatale gebeurtenissen dan ook vol vragen. Net als de nabestaanden, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en justitie, die later een onderzoek begonnen.

´Heeft de chirurg met zijn liposuctie-instrumenten door het middenrif heengeprikt?´, vraagt Knape zich in de krant af. ´De lucht die daardoor mogelijk vrijkwam, kan namelijk fataal zijn geweest. Óf: heeft de slang, waarmee de vrouw bij de cosmetische operatie werd beademd, onherstelbare schade aangericht?´

Het onderzoek van de patholoog-anatoom wees alleen uit dat het lichaam van de vrouw vol steekgaatjes zat, maar die kunnen volgens Knape de doodsoorzaak niet zijn. Omdat het onderzoek al was afgerond toen Knape contact zocht met de patholoog/anatoom kan de exacte doodsoorzaak helaas nooit meer achterhaald worden.

Het is daarom nog maar de vraag of de beide artsen ooit vervolgd kunnen worden, maar daar gaat het Openbaar Ministerie zich nu over buigen.

Plastisch chirurg Edwin van Onselen wilde geen commentaar geven aan het AD.

Zie ook: Plastisch chirurg Van Onselen opnieuw onder vuur
Zie ook: Chirurg verloor al eerder patiënte
Zie ook: Vrouw dood na liposuctie

Lees ook:Ziekenhuis zette lipo-chirurg eruit
Lees ook:Chirurg verloor al eerder patiënte
Lees ook:Chirurg Van Onselen niet vervolgd voor dood vrouw (21)
Lees ook:Plastisch chirurg Van Onselen opnieuw onder vuur
Lees ook:Inspectie vraagt chirurg operaties te heroverwegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>