Preventieve hersenbestraling kan leven met longkanker verlengen


Patiënten met kleincellig longcarcinoom (SCLC), een vorm van longkanker, lopen minder kans op uitzaaiingen in de hersenen als de hersenen preventief bestraald worden.

Dat blijkt uit een Europees onderzoek onder leiding van de Nederlandse professor Ben Slotman van het VU medisch centrum in Amsterdam. Zijn bevindingen staan vandaag in het New England Journal of Medicine.

SCLC-patiënten hebben doorgaans slechte overlevingskansen, vooral als de ziekte zich al in een vergevorderd stadium bevindt. Uitzaaiingen naar de hersenen komen vaak voor. Als deze patiënten niet worden behandeld, sterven ze gemiddeld enkele maanden na de diagnose. Met chemotherapie is dat gemiddeld na acht maanden.

Aan de studie namen 286 patiënten tussen 18 en 75 jaar met een vergevorderd stadium van SCLC deel. De helft kreeg een preventieve hersenbestraling. De andere helft diende als controlegroep. Alle patiënten hadden vooraf gereageerd op chemotherapie.

De preventieve schedelbestraling leidde tot een sterk verminderde kans op uitzaaiingen in de hersenen en vergrootte de overlevingskansen van de longkankerpatiënten. Na een jaar was 27 procent van de behandelde patiënten nog in leven, terwijl dat bij de niet-bestraalde groep slechts 13 procent was.

Eventuele bijwerkingen van de bestralingen, zoals misselijkheid en lichte hoofdpijn, hadden geen invloed op de levenskwaliteit van de patiënten. "Voortaan zouden alle patiënten met kleincellig longcarcinoom die reageren op chemotherapie een preventieve bestraling van de hersenen moeten kunnen krijgen", zegt professor Slotman.

Bron: hln.be 

 

Lees ook:Langer leven met agressieve longkanker
Lees ook:Chemotherapie blijkt niet altijd nodig bij borstkankerpatiënten
Lees ook:‘Nieuw vaccin kan huidkanker genezen’
Lees ook:Sylvie van der Vaart geopereerd aan borstkanker
Lees ook:‘Ook bij kleine uitzaaiingen in de borst chemotherapie’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>