Wereldwijde vaccinatie tegen vogelgriep stap dichterbij

Een wereldwijde vaccinatie tegen vogelgriep komt een stap dichterbij nu Gentse onderzoekers erin geslaagd zijn met hele lage vaccindosissen voldoende weerstand op te bouwen bij de mens. 

In het Centrum voor Vaccinologie (CEVAC) in het Universitair Ziekenhuis Gent is het nieuwe vaccin van farmabedrijf GlaxoSmithKline getest.

De proeven op mensen wijzen uit dat het vaccin, zelfs in zeer lage dosissen, voldoende beschermt tegen de gekende stammen van het H5N1-vogelgriepvirus en ook gedeeltelijke bescherming biedt tegen eventuele nieuwe varianten.

Wereldwijd is er een tekort aan vaccins en dat verhoogt het risico op het uitbreken van een nieuwe grieppandemie. Het vogelgriepvirus, dat na mutaties wel 's van mens tot mens overgedragen zou kunnen worden, maakt een goede kans om voor die pandemie te zorgen. Wereldwijd vaccineren vergt enorme voorraden entstof en die zijn er niet.

"Omdat de productiecapaciteit niet meteen kan worden opgedreven, bestaat de uitdaging erin om met de kleinst mogelijke hoeveelheid entstof (haemagglutinine) een adequate bescherming op te wekken en liefst tegen een zo breed mogelijk gamma van H5N1-varianten", aldus de onderzoekers van het Gentse UZ.

Het onderzoek opent de weg naar productie van meer vaccins en dus naar een wereldwijde vaccinatie tegen H5N1. Treedt er dan een nieuwe, ongekende variant op, dan geniet iedereen die gevaccineerd is toch al een zekere bescherming.

Niet onbelangrijk, want het ontwikkelen en verdelen van alweer een nieuw vaccin, gericht tegen de jongst opgedoken variant, kan al snel 4 tot 6 maanden duren.

Bron: hln.be 

 

Lees ook:Belgisch griepvaccin vervangt misschien jaarlijkse prik
Lees ook:Chinezen ontdekken resistente variant vogelgriep
Lees ook:Vaccin tegen Mexicaanse griep effectiever dan gedacht
Lees ook:Vaccinfabrikant: 1 prik tegen Mexicaanse griep voldoende
Lees ook:Nederland koopt 34 miljoen griepvaccins

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>