500 patiënten Oss’ ziekenhuis mogelijk besmet met hiv

Hoewel de kans op besmetting weliswaar gering is, breken er spannende tijden aan voor vijfhonderd patiënten van ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel. Zij zijn in de afgelopen periode mogelijk besmet met het hiv-virus, hepatitis B of hepatitis C.

Dat meldt het Brabants Dagblad vanochtend. Vandaag krijgen alle vijfhonderd patiënten een brief op de mat waarin zij worden opgeroepen binnen een week bloed af te staan om te onderzoek of zij zijn besmet.

Het voorval heeft kunnen gebeuren door een technische fout in vier nieuwe scopendesinfectoren (wasmachines) van het ziekenhuis. De slangen die gebruikt worden voor kijkonderzoek aan maag, longen of darmen zijn mogelijk niet goed gereinigd.

Het ziekenhuis treft naar eigen zeggen geen blaam. De fout zit volgens Bernhoven in de machines en daarom heeft het leverancier Sanamij uit Rotterdam verantwoordelijk gesteld.

Het gaat volgens de directeur om driehonderd patiënten die tussen 9 juli en afgelopen maandag in het ziekenhuis in Veghel een kijkonderzoek hebben ondergaan.

In Oss gaat het om 200 patiënten die tussen 13 augustus en afgelopen dinsdag een dergelijk onderzoek hebben gehad. Het ziekenhuis nam op betreffende data in Veghel en Oss per locatie twee nieuwe wasmachines in gebruik.

Vanaf vanmiddag 13.00 uur is een speciaal telefoonnummer voor patiënten geopend: 0413-381880. Het ziekenhuis heeft alle huisartsen in de regio en de Inspectie voor de Gezondheidszorg inmiddels op de hoogte gebracht.

Eind september wordt bekend of er daadwerkelijk mensen besmet zijn.

Bron: Brabants Dagblad

Lees ook:HIV-zaak mogelijk omvangrijker
Lees ook:‘Desinfecteermachine Brabants ziekenhuis was niet gereed’
Lees ook:Onzekerheid blijft voor 39 patiënten Bernhoven
Lees ook:‘Patiënt Bernhoven kreeg mogelijk besmet bloed’
Lees ook:Goed nieuws voor een derde patiënten Maasstad Ziekenhuis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>