Stof in pepernoten kankerverwekkend


Hè gatver! Kunnen we
eindelijk weer pepernoten eten. Krijg ik weer van die akelige berichten onder
ogen dat pepernoten mogelijk kankerverwekkend zijn.

Hoe dat komt? Door de stof acrylamide
die in chips, frites, koffie en koekjes zoals pepernoten en speculaas zit. Uit Nederlands
onderzoek blijkt dat deze stof bij mensen waarschijnlijk kankerverwekkend is.

Onderzoekers van de
Universiteit Maastricht, van de Voedsel en Waren Autoriteit en van TNO
Kwaliteit van Leven die de ontdekking deden stelden daarmee voor het eerst vast
dat acrylamide bij mensen vermoedelijk kankerverwekkend is.

Het onderzoek is
deze week gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift
Cancer Epidemiology, Biomarkers and
Prevention
.

Tot nog toe was het onderzoek
naar acrylamide alleen bij proefdieren gedaan. Het waren de Zweden die er in
2002  min of meer toevallig achterkwamen dat er acrylamide zit in gebakken voedsel waar meel en suiker
in is verwerkt: chips, frites, koekjes, crackers en brood. Later werd het ook
in koffie gevonden.

Acrylamide is officieel geclassificeerd als
kankerverwekkende stof, op grond van proefdieronderzoek.

Het nieuws leidde wereldwijd tot veel
onrust. Al snel bleek echter dat bij mensen nooit was aangetoond dat acrylamide
kankerverwekkend is. Toch zijn in de meeste landen overheid en industrie uit
voorzorg gaan kijken of het gehalte acrylamide teruggedrongen kan worden. En
dat is inmiddels bij een aantal voedingsmiddelen gelukt, zoals chips en
ontbijtkoek.

Uit cijfers van de Nederlandse
Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) blijkt echter dat de hoeveelheid acrylamide
in frites gelijk is gebleven. En de decemberlekkernijen als pepernoten, taai
taai en speculaas zijn rijk aan acrylamide.

Het Nederlandse onderzoek onder
ruim 120.000 Nederlanders van 55 tot 70 jaar oud – dat nog voortduurt – richt zich op vele vormen van
kanker.

Inmiddels is al door de onderzoekers aangetoond dat acrylamide in het
eten de kans op baarmoeder- en eierstokkanker verhoogt. Op borstkanker heeft de
stof geen effect. Nu gaan ze nog kijken naar tumoren in darm, maag, slokdarm,
nier, blaas, prostaat en long.

Dus wordt vervolgd…. 

Lees ook:Hoeveelheid acrylamide in voeding daalt nauwelijks
Lees ook:Hoeveelheid gifstoffen in koek en chips riskant hoog
Lees ook:Belgen werken aan gezondere friet
Lees ook:Minder slecht vet in chips
Lees ook:Pas op voor abrikozenpitten!

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Stof in pepernoten kankerverwekkend

  1. bier

    bier is lekker

      /   Reply  / 
  2. worst

    nou bier ik worst ook lekker

      /   Reply  / 
  3. mensen

    hey hebben die mensen nou echt niks beters te doen dan bullshit schrijven???? je krijgt tegenwoordig van alles kanker, dus als ze nou es hun middellen inzetten op het vinden van een goede behandeling, dan zouden we nog wel es wat kunnen krijgen!

      /   Reply  / 
  4. BV

    Het lijkt wel of dit verhaal ieder jaar weer in het nieuws komt. Het is denk belangrijk dat je gevarieerd eet

      /   Reply  / 
  5. Sonja

    Dat denk ik ook. Bovendien eet je pepernoten maar enkele weken per jaar en niet met kilo’s tegelijk (neem ik aan…)

      /   Reply  / 
  6. didaaf

    Storm in een glas water. Wat Sonja al aangaf, een paar handjes per jaar ga je echt niet sneller dood van hoor. ALs je die dingen dagelijks als ontbijt naar binnen lepelt dan weet je bij deze dat het link kan zijn, en let op het woordje kan want je weet bij alles geld ,overdaad schaad!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>