Belgen werken aan gezondere friet


Onderzoekers van de universiteit in het Belgische Gent hebben ontdekt hoe ze friet een stuk gezonder kunnen maken door het het acrylamidegehalte te verminderen.  Acrylamide is een vermoedelijk kankerverwekkende stof die in meerdere voedingsmiddelen voorkomt.

In 2002 werd acrylamide voor het eerst ontdekt in verschillende levensmiddelen, waaronder friet. In de afgelopen jaren hebben onderzoekers verschillende methoden ontwikkeld om de vorming van deze stof tijdens het frituren drastisch te verminderen.

Maar het was nog niet bekend welke methoden daadwerkelijk uitvoerbaar zijn en het gewenste resultaat hebben.

De Gentse wetenschappers hebben 2 methoden getest en ontdekt dat de hoeveelheid acrylamide in friet daalt als aardappels die gevoelig zijn voor acrylamidevorming, vóór ze het productieproces ingaan eruit worden gehaald. Die aardappelen kunnen dan voor andere doeleinden gebruikt worden.

Ook een voorbehandeling van aardappels die bedoeld zijn voor de productie van gekoelde, niet-voorgebakken verse frietjes, bleek succesvol: er werd geen acrylamide meer in de frietjes aangetroffen. En de frietjes smaakten even lekker!

Acrylamide wordt gevormd wordt tijdens het afbakken van de friet. Consument kunnen aan de kleur van de friet zien of er veel acrylamide in zit. Donkergekleurde frieten hebben een hoger acrylamidegehalte. Voor gezondere, goudgele frieten is het van belang om friet niet te lang en op een niet te hoge temperatuur af te bakken.

Bron: Universiteit Gent

Lees ook:Hoeveelheid acrylamide in voeding daalt nauwelijks
Lees ook:Dikkere friet in de strijd tegen overgewicht
Lees ook:Stof in pepernoten kankerverwekkend
Lees ook:Gezond frituren kan nu!
Lees ook:Rotterdam doet gratis friet in de ban

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Belgen werken aan gezondere friet

  1. Maertens

    Moeten wetenschappers daar hun tijd aan verspillen? Alles wat te donker gebakken is of zwart is kankerverwekkend. Nog erger is de BBQ!
    Wij eten al jaren frietjes op een gezondere manier.
    Gewoon op een plaat bakken (voorzien van kleine gaatjes) in een hete luchtoven, snel klaar en superlekker. Of gebruik de tefal actifry nog makkelijker en heel wat minder vet. Gebruik cocosvet ipv dierlijke produkten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>