Dikkere friet in de strijd tegen overgewicht

Overgewicht is een groot probleem in Groot-Brittannië. Maar in de strijd tegen de kilo’s slaat de Britse voedsel- en warenautoriteit FSA nu wel een heel verrassende weg in. De FSA gaat patatbakkers verzoeken om dikke frieten te verkopen. Die zouden minder vet opnemen en daardoor – behalve minder vet – ook minder calorieën bevatten.

Frietverkopers zijn niet erg gelukkig met de inmenging van de FSA. Die moet zich niet met hun keuken bemoeien, vinden ze.

Bovendien zijn ze van mening dat hun friet al dik genoeg is. De traditionele Britse friet  (fish & chips) is inderdaad dikker dan de Franse frietjes die bij fastfoodketens verkocht worden. Maar in de ogen van de FSA dus nog niet dik genoeg.

‘Ze zouden zich op de fastfoodrestaurants moeten storten die de dunne Franse frietjes maken, niet op de traditionele onafhankelijke frietverkopers. Het lijkt erop dat ze de kleine ondernemers moeten hebben, omdat ze de grote jongens niet aankunnen’, aldus Douglas Roxburgh van de Britse federatie van visbakkers.

Volgens FSA kunnen kleine aanpassingen in lokale fish-and-chips-zaken voorkomen dat veel mensen te dik worden. Het Verenigd Koninkrijk telt meer dan 11.000 Fish & Chips-zaken die jaarlijks 225 miljoen porties vis met friet verkopen.

In de pilot die binnenkort van start gaat, zullen controleurs van de FSA in 3 regio’s in totaal 80 zaken bezoeken om te onderzoeken hoeveel vet er in de friet zit. Ook krijgen de eigenaren tips hoe ze de hoeveelheid vet terug kunnen brengen. Als de pilot een succesvol is, dan krijgt het project een vervolg in heel Groot-Brittannië.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Belgen werken aan gezondere friet
Lees ook:‘Gezondere leefstijl kan duizenden gevallen van borstkanker voorkomen’
Lees ook:Britse jeugd zuipt zich kapot
Lees ook:Genezing hooikoorts nabij?
Lees ook:Snackbar op gezonde toer

1 Reacties // Reageer

One thought on “Dikkere friet in de strijd tegen overgewicht

  1. MetaBool

    De meeste mensen hebben geen benul waar ze dik van worden. De meeste wetenschappers hebben daar nog veel minder benul van, Dat kan niet anders, want decennia van vetbeperking en het advies om in verhouding veel koolhydraten te eten hebben alleen maar een explosie van overgewicht en obesitas opgeleverd. Het advies om de patat frites dikker te snijden is van dezelfde orde, minder vet en meer koolhydraten is daar het resultaat van. Als dat minder kunstmatig gehard plantaardig vet betekent is er nog iets voor te zeggen. Frituren moet je in (ongeharde) kokos-, palmolie of rundvet doen. Dat zijn stabiele vetsoorten, die goed tegen verhitting kunnen en uitstekend smaken. Inderdaad, het zijn grotendeels verzadigde vetten en daar is helemaal niets op tegen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>