Resistent griepvirus in omloop


Het is zover. Er is een griepvirus in omloop dat niet reageert op het gangbare griepmiddel Tamiflu. Dat heeft het Europees centrum voor ziektepreventie ECDC bekendgemaakt.

Van 148 virusmonsters die de afgelopen maanden in tien Europese landen werden verzameld, bleken er negentien resistent voor Tamiflu. De meeste monsters kwamen uit Noorwegen, maar ook in andere Europese landen dook het gemuteerde virus op.

Viroloog Ab Osterhaus onderzoekt met het RIVM of de resistente stam ook in Nederland rondwaart. Hij zegt vandaag in het Algemeen Dagblad dat hij zich zorgen maakt.

“Vooral voor ouderen en zieken, bij wie vaccinatie tegen de griep soms onvoldoende werkt en bij wie griep ernstige gevolgen kan hebben, is het nodig om virusremmers bij te geven. Als Tamiflu niet meer goed werkt, is er nog maar één middel over, en dat is Relenza. Het is erg vervelend als we zo snel door onze werkzame middelen heen raken.”

Overigens worden mensen die besmet zijn met een resistente vorm van de griep (influenza A) niet zieker dan mensen die besmet zijn met een niet-resistente variant.

Lees ook:Mexicaanse griep: sterke stijging van aantal zieken
Lees ook:Apothekers: wees terughoudend met Tamiflu
Lees ook:‘Twijfel over het nut van Tamiflu’
Lees ook:Dilemma voor zwangere: wel of geen virusremmers?
Lees ook:Nieuwe fase van griepbehandeling in aantocht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>