Tomaten
zitten boordevol gezond stoffen, maar bescherming tegen kanker bieden ze zeer waarschijnlijk niet. Dat
heeft de Amerikaanse warenautoriteit FDA gezegd.
In
tomaten zitten veel anti-oxidanten – zoals lycopeen – en bètacaroteen. Met name
van anti-oxidanten wordt beweerd dat ze een anti-kankereffect hebben. Maar dat
blijkt lichtelijk overdreven.
De FDA kwam hierachter toen ketchupfabrikant Heinz
toestemming vroeg het 'anti-kankereffect' van de geliefde saus op de flessen af
te drukken.
De FDA bestudeerde tientallen onderzoeken naar het effect van
tomaten op kanker, en kwam tot de conclusie dat er 'praktisch geen bewijs'
bestaat voor de beschermende werking.
De
afgelopen vijftien jaar heeft geen enkel onderzoek keihard aangetoond dat de
anti-oxidanten in tomaten de kans op kanker verkleinen.
Toch blijven ze nog
steeds supergezond. Hoewel we misschien niet precies weten wát anti-oxidanten
doen, zijn er wel aanwijzingen dat ze allerlei positieve effecten op de
gezondheid hebben.
Bron: gezondheidsnet.nl
Lees ook:Antioxidanten kunnen kanker juist bevorderen
Lees ook:Tomaat met broccoli tegen kanker
Lees ook:Popcorn is gezond
Lees ook:Tomaten beschermen niet tegen kanker
Lees ook:‘Anti-verouderingspil over 2 jaar op de markt’